Opis nagłówków pliku .lvm
Witam!
Mam problem z nagłówkami przy zapisu wyników pomiarów. W następujący sposób zapisuje wyniki: Chciałbym, aby każdy z trzech wartości sygnałów był opisany. Póki co wygląda to tak: Chciałbym móc edytować zaznaczone na czerwono opisy (napięcie częstotliwość itd.).
Dziękuję za pomoc!
Mam problem z nagłówkami przy zapisu wyników pomiarów. W następujący sposób zapisuje wyniki: Chciałbym, aby każdy z trzech wartości sygnałów był opisany. Póki co wygląda to tak: Chciałbym móc edytować zaznaczone na czerwono opisy (napięcie częstotliwość itd.).
Dziękuję za pomoc!
Re: Opis nagłówków pliku .lvm
Spojrzyj tu. Generalnie:
In the DAQ Assistant, when the dynamic date is created, there is a name assigned to each channel and it is this name that the Write to Measurement file uses.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Rozwiązaniem dla Ciebie będzie skorzystać z Express'a Set Dynamic Data Attributes z palety Express -> Signal Manipulation.
Dla każdego sygnału zdefiniuj sobie w nim nazwy, które potem pojawią się w pliku wynikowym.
Dla każdego sygnału zdefiniuj sobie w nim nazwy, które potem pojawią się w pliku wynikowym.
Dziękuję za odpowiedź. W moim LabVIEW 8.6 nie mam tych opcji, czy to możliwe?
- Pitol
- Moderator
Spróbuj ściągnąć VI (ten dla wersji 8.6) z tej strony: https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-25769
Niestety, brakuje mi wielu bibliotek przy próbie otwarcia tego pliku w wersji 8.6. Czy jest możliwość zapisać wyniki w inny sposób korzystajac np. z Write Spreadsheet File.vi?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Wydaje mi sie, ze jak podpiszesz sygnaly w DAX'ie to rozwiaze twoj problem...
Nie używam DAXa, ten zapis do pliku zrealizowałem w ten sposób ale każdy inny także mi odpowiada. Chciałbym poprostu mieć podpisane kolumny.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Wiem ze masz stara wersje ale na szybko tylko snippeta zrobilem, moze ci to cos pomoze...
Zamiast uzywac expresviaja zrob to manualnie...
Zamiast uzywac expresviaja zrob to manualnie...
- Pitol
- Moderator
Najprościej będzie skorzystać z Write To Spreadsheet File.
W załączniku pierwszego postu uzyskujesz wszystkie sygnały w postaci tablicy 2D stringów (indykator Wyniki Pomiaru:).
Wystarczy tą tablicę połączyć z tablicą 1D string zawierającą nagłówki i zapisać to do pliku.
Jeśli chcesz to możesz dużo więcej informacji dodać do nagłówków. Pokombinuj z tym, bo to nie jest trudne.
Na zachętę mała pomoc:
W załączniku pierwszego postu uzyskujesz wszystkie sygnały w postaci tablicy 2D stringów (indykator Wyniki Pomiaru:).
Wystarczy tą tablicę połączyć z tablicą 1D string zawierającą nagłówki i zapisać to do pliku.
Jeśli chcesz to możesz dużo więcej informacji dodać do nagłówków. Pokombinuj z tym, bo to nie jest trudne.
Na zachętę mała pomoc: