TabControl - ustawienie wartości 'default'
Witam.
Mam nadzieję, że odpowiedni dział. Czy jest możliwe poprzez property node ustawianie konkretnych stron jako 'default' w TabControl? Problem wygląda następująco: Mam licznik energii elektrycznej (symulacja i pomiar rzeczywisty), do tego TabControl na panelu czołowym i 3 zakładki :
1-symulacja, 2- pomiar rzeczywisty, 3-zużycie energii. Gdy Przejdę na zakładkę zużycie energii wyniki mam jak z symulacji, bo ta jest ustawiona jako domyślna. Czy można jakoś przez property node(lub w inny sposób) na bieżąco przydzielać wartość 'default' dla symulacji lub pomiaru rzeczywistego, zależnie od tego którą zakładkę wybiorę?
Mam nadzieję,że nie zamotałem ;) Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Jacek
Mam nadzieję, że odpowiedni dział. Czy jest możliwe poprzez property node ustawianie konkretnych stron jako 'default' w TabControl? Problem wygląda następująco: Mam licznik energii elektrycznej (symulacja i pomiar rzeczywisty), do tego TabControl na panelu czołowym i 3 zakładki :
1-symulacja, 2- pomiar rzeczywisty, 3-zużycie energii. Gdy Przejdę na zakładkę zużycie energii wyniki mam jak z symulacji, bo ta jest ustawiona jako domyślna. Czy można jakoś przez property node(lub w inny sposób) na bieżąco przydzielać wartość 'default' dla symulacji lub pomiaru rzeczywistego, zależnie od tego którą zakładkę wybiorę?
Mam nadzieję,że nie zamotałem ;) Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Jacek
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Zamotałeś...
Wrzuć kod, i/albo spróbuj to jeszcze raz wyjaśnić, bo nie rozumiem w czym problem.
Wrzuć kod, i/albo spróbuj to jeszcze raz wyjaśnić, bo nie rozumiem w czym problem.
Mam TabControl i 3 zakładki : 1-Symulacja, 2-Pomiar rzeczywisty, 3-Zużycie energii (w zależności od tego jaki pomiar albo dla symulacji albo pomiaru rzeczywistego). Symulacja jest ustawiona jako domyślna zakładka. Gdy przejdę na zakładkę zużycie energii mam tylko wyniki z symulacji, bo ona jest domyślna. Chcę, aby domyślność zakładki(rodzaj pomiaru) była zależna od tego która jest włączona, żeby mieć zużycie z pomiaru, który jest wykonywany (rzeczywisty lub symulacja).
Re: TabControl - ustawienie wartości 'default'
A gdzie Ci się te wyniki wyświetlają? Na zakładkach? I od czego zależy to z jakiego pomiaru wyświetlają Ci się wyniki? Masz jakiegoś Case w kodzie?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Hej,
Ja tez nie za bardzo czaje.
Nie wiem po co chcesz używac 3 zakładek skoro do sprawdzenia ogólnego zużycia musisz przejśc do zakładki zużycie.
Jak np mamy sytuacje ze ktoś kliknie najpiew zakładke symulacja a pózniej kliknie zuzycie to bedzie pokazane zuzycie energii przez czas pokazywania zakładki symulation?
A co sie stanie jeślio najpierw klikniemy zakładke symulacja a póznniej zakładke pomiar rzeczywisty to co bedzie pokazane czy pomiar zużycia zostanie zresetowany z zakładki symulacja i zostanie pokazane zużycie tylko z pomiaar rzeczywisty? Zabijcie mnie ale nie rozumiem. Po co chcesz pokazywać 3 zakładki. Może wystarczyło by miec 2 zakładki a pod tab controlem pokazac 2 indikatory gdzie bedziesz miał zuzycie energii z symulacji a 2 z zuzycie energii z Pomiarów rzeczywistych?
A co do Tab Control który musi być widoczny to użyj property node. Value i ustaw sobie jaki tab chcesz.
A jesli chcesz ustawic zeby zawsze uruchomienie programu podowowało ustawienie tab 2 zrób z menu edit - make current value as default i zapisze.
Powinno działac..
Jeśli chcesz coś innego to nic nie rozumiem i ci nie pomoge.
Ja tez nie za bardzo czaje.
Nie wiem po co chcesz używac 3 zakładek skoro do sprawdzenia ogólnego zużycia musisz przejśc do zakładki zużycie.
Jak np mamy sytuacje ze ktoś kliknie najpiew zakładke symulacja a pózniej kliknie zuzycie to bedzie pokazane zuzycie energii przez czas pokazywania zakładki symulation?
A co sie stanie jeślio najpierw klikniemy zakładke symulacja a póznniej zakładke pomiar rzeczywisty to co bedzie pokazane czy pomiar zużycia zostanie zresetowany z zakładki symulacja i zostanie pokazane zużycie tylko z pomiaar rzeczywisty? Zabijcie mnie ale nie rozumiem. Po co chcesz pokazywać 3 zakładki. Może wystarczyło by miec 2 zakładki a pod tab controlem pokazac 2 indikatory gdzie bedziesz miał zuzycie energii z symulacji a 2 z zuzycie energii z Pomiarów rzeczywistych?
A co do Tab Control który musi być widoczny to użyj property node. Value i ustaw sobie jaki tab chcesz.
A jesli chcesz ustawic zeby zawsze uruchomienie programu podowowało ustawienie tab 2 zrób z menu edit - make current value as default i zapisze.
Powinno działac..
Jeśli chcesz coś innego to nic nie rozumiem i ci nie pomoge.
Chodzi o to,że mam porobione zakładki dla oszczędności miejsca i przejrzystości. Wiem, że najprościej by było dać zużycie pod tabem, ale chciałem dowiedzieć się, czy istnieje taka możliwość. Dla lepszego przedstawienia o czym mówię zamieszczam screeny:
http://imageshack.us/photo/my-images/853/screentsv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/13/screen2ynz.jpg/
I tak jak już mówiłem chodzi mi po prostu o wybór zakładki (rodzaju pomiaru) i dla tego pomiaru (który wcześniej wybrałem) chcę mieć zużycie energii. W chwili obecnej przy przełączeniu na zużycie mam tylko z symulacji.
Tak mam case w kodzie, dla symulacji i pomiaru rzeczywistego.
http://imageshack.us/photo/my-images/853/screentsv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/13/screen2ynz.jpg/
I tak jak już mówiłem chodzi mi po prostu o wybór zakładki (rodzaju pomiaru) i dla tego pomiaru (który wcześniej wybrałem) chcę mieć zużycie energii. W chwili obecnej przy przełączeniu na zużycie mam tylko z symulacji.
Tak mam case w kodzie, dla symulacji i pomiaru rzeczywistego.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Hej
Czy o to chodzi?
pozdrawiam
Czy o to chodzi?
pozdrawiam
- Załączniki
-
- Tab.vi
- Info w zalezoności od wybranego taba.
- (7.17 KiB) Pobrany 452 razy
Dzięki, ale niestety nie o to
W casie w kodzie mam tylko Symulacja i Pomiar rzeczywisty. Zakładka "zużycie energii" w casie nie występuje, tylko jako dalsze funkcje.
Nie wiem jak dokładniej wytłumaczyć o co mi chodzi. Po prostu włączam swój program, przechodzę do symulacji, ustawiam parametry i działa. Biorę "zużycie energii" też działa. Ale gdy przejdę do pomiaru rzeczywistego, a potem do "zużycie energii" nie mam zużycia z pomiaru, tylko z symulacji. Symulacja w casie jest domyślna. Chodzi mi właśnie o zmianę domyślności w casie w czasie rzeczywistym.

Nie wiem jak dokładniej wytłumaczyć o co mi chodzi. Po prostu włączam swój program, przechodzę do symulacji, ustawiam parametry i działa. Biorę "zużycie energii" też działa. Ale gdy przejdę do pomiaru rzeczywistego, a potem do "zużycie energii" nie mam zużycia z pomiaru, tylko z symulacji. Symulacja w casie jest domyślna. Chodzi mi właśnie o zmianę domyślności w casie w czasie rzeczywistym.
No to może zrób sobie Functional Global, do którego w momencie zmiany zakładki wpiszesz typu pomiaru np. enum: Symulacja/Pomiar rzeczywisty, a po zmianie zakładki na Zużycie energii sczytasz sobie z niego typ pomiaru i wyświetlisz odpowiednie wyniki.
Edit:
W załączniku przykład - wynik w zakładce Result zależy od tego, który z Tab'ów był ostatnio wybrany.
Edit:
W załączniku przykład - wynik w zakładce Result zależy od tego, który z Tab'ów był ostatnio wybrany.
- Załączniki
-
- Functional Global Tab Type.vi
- LV 2011
- (11.83 KiB) Pobrany 454 razy
-
- Tabs.vi
- LV 2011
- (9.02 KiB) Pobrany 424 razy
-
- Tabs.vi
- (12.97 KiB) Pobrany 439 razy