Write to Measurment File - liczba próbek

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
Tris
Kontakt:

Post autor: Tris »

Witam :)

Jestem w początkująca w LabVIEW i do tego kobieta, więc proszę o wyrozumiałość ;)

Do zapisu danych do pliku używam Write to Measurment File i wszystko pięknie działa. Problem polega na tym, że chcę, aby zapis do pliku kończył się po określonej przez użytkownika liczbie próbek. Czyli na przykład użytkownik wybiera częstotliwość próbkowania 50 Hz i czas pomiaru 5 s (takie opcje mam między innymi w interfejsie) - wtedy liczba próbek to 250. A jeśli użytkownik wybierze 50 Hz i 10 s to liczba próbek zmienia się do 500.

Wiem, że w Properties->Settings jest warunek File Termination after n samples. Moje pytanie brzmi czy da się tę liczbę zmieniać, podając ją z zewnątrz? (tak jak da się zrobić na przykład z nazwą pliku...).

Bardzo proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
groovebox

Re: Write to Measurment File - liczba próbek

Post autor: groovebox »

Witam,
mozesz wykorzystac bloczek:
Measurement I/O -> DAQmx -> Read Node (z wybranym: "total samples per channel acquired")
"...wszystko sie kiedys konczy, oprocz Mody na Sukces...."
Awatar użytkownika
Tris
Kontakt:

OK to może ja pokażę fragment mojego schematu blokowego, ponieważ wydaje mi się, że nie mogę użyć Read Node...
Awatar użytkownika
groovebox

miałem na myśli coś takiego:
Awatar użytkownika
Tris
Kontakt:

Dzięki wielkie za pomoc - działa :)

A gdybym jeszcze chciała skomplikować? Idealnie byłoby gdyby dopiero po wciśnięciu przycisku "Save to file" zapisywała się do pliku określona liczba sampli... Bo teraz jest tak, że sample są liczone od momentu uruchomienia programu, a chciałabym je zliczać dopiero od momentu wciśnięcia przycisku.

Pewnie pytam o rzeczy dla niektórych oczywiste, ale jestem samoukiem i czasem ciężko jest się w tym wszystkim połapać :)
Awatar użytkownika
Silver0000
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Post autor: Silver0000 »

a kiedy zliczanie ma się skończyć? Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Tris
Kontakt:

Zliczanie miałoby się kończyć w momencie zakończenia zapisywania do pliku, w tym momencie będzie się też po prostu kończył cały program (przynajmniej taki jest plan ;) ).

Chodzi o to, że to jest program do obsługi czujników biologicznych (pulsoksymetr, EKG)i przed zapisaniem do pliku musi być możliwość podglądnięcia na wykresach, czy wszystko jest w porządku i żaden czujnik nie wymaga poprawienia. Kiedy wszytko jest w porządku, naciska się "Save to file" i od tego momentu zapisuje się do pliku n sampli (liczba wybrana przez użytkownika). Po zapisaniu n próbek zapis do pliku (i cały program) mają się wyłączyć.
Awatar użytkownika
groovebox

Powinno dzialac :)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008 22:31 przez groovebox, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tris
Kontakt:

Dzięki! :D W końcu mój program działa tak, jak powinien.

Czasem jak się człowiek zapętli, to najprostsze rozwiązania do głowy nie przychodzą. Pozdrawiam!
tomek00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: tomek00 »

Cześć!!!
Szukam takiego samego rozwiązania, moglibyście wrzucić schemta ???? Z góry dziekuje :)
pawlo
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: pawlo »

Czy osoby wymieniające spostrzeżenia i pomysły na temat zapisu do pliku mogą zamieścić fragment kodu? Nie chce zakładać nowego tematu a chciałbym zrealizować bardzo podobną funkcjonalność.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Żadnego z uczestników tego tematu to forum nie widziało już od ładnych paru miesięcy. Archeologia jest zła, masz problem - załóż temat ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ