Wiring system??
Wiring system??
Lab view 8.0 Win XP.
Mam .vi dzial wszystko ok. Problem jest przy zapicie. Jesli dam save wyskakuje warning :"INsane object at BDHP + 1746 in (nazwa .vi) :{graphics} (0x80) Wiring system.
Taki komunikat wyswietla sie ok 10 razu ale plik (zmiany) zapisuja sie i wszystko hula. Przy nastepnym uruchomieniu niemoze odczytac pliku wiretbl.cpp.
Jesli napisze/narysuje takiego samego nowego .vi dziala przez jakis czas a potem problem sie powtarza.
Jesli kotos sie spotkal z takim problem to prosze o pomoc
Mam .vi dzial wszystko ok. Problem jest przy zapicie. Jesli dam save wyskakuje warning :"INsane object at BDHP + 1746 in (nazwa .vi) :{graphics} (0x80) Wiring system.
Taki komunikat wyswietla sie ok 10 razu ale plik (zmiany) zapisuja sie i wszystko hula. Przy nastepnym uruchomieniu niemoze odczytac pliku wiretbl.cpp.
Jesli napisze/narysuje takiego samego nowego .vi dziala przez jakis czas a potem problem sie powtarza.
Jesli kotos sie spotkal z takim problem to prosze o pomoc
Re: Wiring system??
Masz poprostu szalone obiekty, przy takiej temperaturze wszystko zaczyna szaleć. Upał, co począć 8)
A poważnie - pojawia się czasami to w przypadku gdy interpreter diagramu nie potrafi określić poprawnie połaczeń między drutami.
Algorytm postępowania dla takiej sytuacji jest następujący:
1. usunąć podejrzany drut
2. połaczyć elementy ponownie
3. zapisać
jesli się uda: to był właśnie "szalony" drut
jeśli nie:
nowy drut
i wracasz do pkt.1.
A poważnie - pojawia się czasami to w przypadku gdy interpreter diagramu nie potrafi określić poprawnie połaczeń między drutami.
Algorytm postępowania dla takiej sytuacji jest następujący:
1. usunąć podejrzany drut
2. połaczyć elementy ponownie
3. zapisać
jesli się uda: to był właśnie "szalony" drut
jeśli nie:
nowy drut
i wracasz do pkt.1.
Z temperatura to kiepski trop. Sprzet stoi w laboratorium w klimatyzcji i jest 22 (+/-1) st. Celsjusza
A "druty" to posprawdzam. Dzieki

A "druty" to posprawdzam. Dzieki

A szalone druty to właśnie coś co się powinno pojawić każdemu Programującemu W LabVIEW przenajmniej raz w diagramowym życiu
Inicjację masz już za sobą.
możesz pisać i mówić:
"Programuję W LabVIEW"

- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Bu, a mi się jeszcze takie cudo nie zdarzyło? 
A są jakieś odkryte, konkretne "szalone połączenia" żebym i ja mógł to zjawisko zobaczyć na własne oczy?:)

A są jakieś odkryte, konkretne "szalone połączenia" żebym i ja mógł to zjawisko zobaczyć na własne oczy?:)
Myślę, żę problem pojawia się w momencie drutowania pod kątem różnym od 90deg 
A tak serio to nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem we wcześniejszych wersjach LV i jest to jakiś "bug" w 8.0.
Rumcjas

A tak serio to nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem we wcześniejszych wersjach LV i jest to jakiś "bug" w 8.0.
Rumcjas
Miałem ten objaw w LV7.1.
Skąd się to bierze...? Szalone Obiekty .... cóż, poprostu są Szalone.
;)
Poważniej: 8)
Szalone Obiekty są wynikiem pojawiania się błędów podczas weryfikacji diagramu przez silnik LabVIEW.
Najczęstszą metodą na usunięcie tego błędu jest cofanie się wstecz i ponowne tworzenie diagramu z próbą zapisu.
Na FAQ LAVA Forum jest dyskusja na ten temat.
Skąd się to bierze...? Szalone Obiekty .... cóż, poprostu są Szalone.
;)
Poważniej: 8)
Szalone Obiekty są wynikiem pojawiania się błędów podczas weryfikacji diagramu przez silnik LabVIEW.
Najczęstszą metodą na usunięcie tego błędu jest cofanie się wstecz i ponowne tworzenie diagramu z próbą zapisu.
Na FAQ LAVA Forum jest dyskusja na ten temat.
Niestety nie miałem możliwości CTRL+Z (cofania) i zapisania bo ten fragment kodu (kilka eventów) nie ja pisalem/rysowalem:).
Przekopałem cały program (zaeło mi to kolo 4h ) i faktycznie znalazlem jakieś połączenia które były niewidoczne na diagranie. Wszytko traz hula.
Dzieki za pomoc
Przekopałem cały program (zaeło mi to kolo 4h ) i faktycznie znalazlem jakieś połączenia które były niewidoczne na diagranie. Wszytko traz hula.
Dzieki za pomoc
Wiring system??
Odgrzebie stary temat. Wlasnie mi sie zdazylo takie cudo, ale podczas ładowania programu (wczesniej przy zapisach nie bylo zadnych komunikatow).
Fragment logu/a?:
Co ciekawe, blad sie pojawil gdy ładowałem LV oraz program pocztowy, firefoxa, komunikator, cos tam zamykałem na raz. Może sie po prostu zagmatwał w przetwarzaniu i wykonał jakies instrukcje nie w takiej kolejnosci jak powinien lub coś pomylił. Odpaliłem program, wcisnąłem ctrl+B dla pewności, zapisałem i działa dobrze.
Fragment logu/a?:
Da się blizej namierzyć o co mu chodziło bez przekopywania całego diagramu?Insane object at FPHP+6450 in "Program_glowny.vi": {graphics } (0x80): Scale (DDO ) Insane object at FPHP+6450 in "Program_glowny.vi": {graphics } (0x80): Scale (DDO )
Co ciekawe, blad sie pojawil gdy ładowałem LV oraz program pocztowy, firefoxa, komunikator, cos tam zamykałem na raz. Może sie po prostu zagmatwał w przetwarzaniu i wykonał jakies instrukcje nie w takiej kolejnosci jak powinien lub coś pomylił. Odpaliłem program, wcisnąłem ctrl+B dla pewności, zapisałem i działa dobrze.
Wiring system??
Na forum LAVA dawno temu była wątek na ten temat.
Poszukaj pod kątem "insane objects". Nawet o ile pamietam jakieś narzędzie i metody lokalizacji Szalonych Obiektów tam podawano. Powiedz w której wersji środowiska to się pojawia...? Jeśli powyżej 8.0 to jest to już ciekawe... :-k
Poszukaj pod kątem "insane objects". Nawet o ile pamietam jakieś narzędzie i metody lokalizacji Szalonych Obiektów tam podawano. Powiedz w której wersji środowiska to się pojawia...? Jeśli powyżej 8.0 to jest to już ciekawe... :-k
Wiring system??
Poszukam na forum LAVA, bo mnie to zaintrygowało, ale tak jak mowie problem wystąpił tylko ten jeden raz i mimo braku zmian w kodzie nie pojawia sie ponownie. LV 8.2
EDIT:
Znalazłem poradnik jak znaleźć "szalony obiekt" Moze sie komus przyda: LabVIEW Wiki, jednak u mnie pod adresem z błędu (6450) nic nie istnieje. Pewnie dlatego, że już zapisałem nowszą wersje pliku.
EDIT:
Znalazłem poradnik jak znaleźć "szalony obiekt" Moze sie komus przyda: LabVIEW Wiki, jednak u mnie pod adresem z błędu (6450) nic nie istnieje. Pewnie dlatego, że już zapisałem nowszą wersje pliku.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2007 16:16 przez Hari, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiring system??
Czyli odezwało sie w 8.2 :-k
Czy kod był pierwotnie wykonany w 8.2 czy przenoszony z niższych wersji?
Czy kod był pierwotnie wykonany w 8.2 czy przenoszony z niższych wersji?
Wiring system??
Od początku w 8.2. Posunalem sie z praca nad programem i (odpukać) bledy juz nie wystąpily ponownie. Mam nadzieje, że chodziło o jakąś kosmetyczną sprawę, z którą LV sobie poradził, a nie że pozniej wyjdzie na jaw, ze jakaś kontrolka nie działa tak jak powinna.
- Koza
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Link ze strony National Instruments na temat "szalonych obiektów":
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... enDocument
Pozdrawiam,
Koza
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... enDocument
Pozdrawiam,
Koza