Wiring system??

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

Wiring system??

Post autor: Gość »

Lab view 8.0 Win XP.
Mam .vi dzial wszystko ok. Problem jest przy zapicie. Jesli dam save wyskakuje warning :"INsane object at BDHP + 1746 in (nazwa .vi) :{graphics} (0x80) Wiring system.
Taki komunikat wyswietla sie ok 10 razu ale plik (zmiany) zapisuja sie i wszystko hula. Przy nastepnym uruchomieniu niemoze odczytac pliku wiretbl.cpp.
Jesli napisze/narysuje takiego samego nowego .vi dziala przez jakis czas a potem problem sie powtarza.
Jesli kotos sie spotkal z takim problem to prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Wiring system??

Post autor: Mikrobi »

Masz poprostu szalone obiekty, przy takiej temperaturze wszystko zaczyna szaleć. Upał, co począć 8)

A poważnie - pojawia się czasami to w przypadku gdy interpreter diagramu nie potrafi określić poprawnie połaczeń między drutami.

Algorytm postępowania dla takiej sytuacji jest następujący:
1. usunąć podejrzany drut
2. połaczyć elementy ponownie
3. zapisać
jesli się uda: to był właśnie "szalony" drut
jeśli nie:
nowy drut
i wracasz do pkt.1.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Gość

Z temperatura to kiepski trop. Sprzet stoi w laboratorium w klimatyzcji i jest 22 (+/-1) st. Celsjusza :)

A "druty" to posprawdzam. Dzieki
Awatar użytkownika
Mikrobi

:D może komputer marzy o wakacjach albo innych elektrycznych owcach.
A szalone druty to właśnie coś co się powinno pojawić każdemu Programującemu W LabVIEW przenajmniej raz w diagramowym życiu

Inicjację masz już za sobą.
możesz pisać i mówić:
"Programuję W LabVIEW"

:)
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Bu, a mi się jeszcze takie cudo nie zdarzyło? :(
A są jakieś odkryte, konkretne "szalone połączenia" żebym i ja mógł to zjawisko zobaczyć na własne oczy?:)
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

Myślę, żę problem pojawia się w momencie drutowania pod kątem różnym od 90deg :)
A tak serio to nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem we wcześniejszych wersjach LV i jest to jakiś "bug" w 8.0.
Rumcjas
Awatar użytkownika
Mikrobi

Miałem ten objaw w LV7.1.
Skąd się to bierze...? Szalone Obiekty .... cóż, poprostu są Szalone.
;)

Poważniej: 8)
Szalone Obiekty są wynikiem pojawiania się błędów podczas weryfikacji diagramu przez silnik LabVIEW.
Najczęstszą metodą na usunięcie tego błędu jest cofanie się wstecz i ponowne tworzenie diagramu z próbą zapisu.

Na FAQ LAVA Forum jest dyskusja na ten temat.
pozdrawiam
Mikrobi

Gość

Niestety nie miałem możliwości CTRL+Z (cofania) i zapisania bo ten fragment kodu (kilka eventów) nie ja pisalem/rysowalem:).
Przekopałem cały program (zaeło mi to kolo 4h ) i faktycznie znalazlem jakieś połączenia które były niewidoczne na diagranie. Wszytko traz hula.
Dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Hari

Wiring system??

Post autor: Hari »

Odgrzebie stary temat. Wlasnie mi sie zdazylo takie cudo, ale podczas ładowania programu (wczesniej przy zapisach nie bylo zadnych komunikatow).
Fragment logu/a?:
Insane object at FPHP+6450 in "Program_glowny.vi": {graphics } (0x80): Scale (DDO ) Insane object at FPHP+6450 in "Program_glowny.vi": {graphics } (0x80): Scale (DDO )
Da się blizej namierzyć o co mu chodziło bez przekopywania całego diagramu?
Co ciekawe, blad sie pojawil gdy ładowałem LV oraz program pocztowy, firefoxa, komunikator, cos tam zamykałem na raz. Może sie po prostu zagmatwał w przetwarzaniu i wykonał jakies instrukcje nie w takiej kolejnosci jak powinien lub coś pomylił. Odpaliłem program, wcisnąłem ctrl+B dla pewności, zapisałem i działa dobrze.
Awatar użytkownika
Mikrobi

Wiring system??

Na forum LAVA dawno temu była wątek na ten temat.
Poszukaj pod kątem "insane objects". Nawet o ile pamietam jakieś narzędzie i metody lokalizacji Szalonych Obiektów tam podawano. Powiedz w której wersji środowiska to się pojawia...? Jeśli powyżej 8.0 to jest to już ciekawe... :-k
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
Hari

Wiring system??

Poszukam na forum LAVA, bo mnie to zaintrygowało, ale tak jak mowie problem wystąpił tylko ten jeden raz i mimo braku zmian w kodzie nie pojawia sie ponownie. LV 8.2

EDIT:
Znalazłem poradnik jak znaleźć "szalony obiekt" Moze sie komus przyda: LabVIEW Wiki, jednak u mnie pod adresem z błędu (6450) nic nie istnieje. Pewnie dlatego, że już zapisałem nowszą wersje pliku.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2007 16:16 przez Hari, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mikrobi

Wiring system??

Czyli odezwało sie w 8.2 :-k
Czy kod był pierwotnie wykonany w 8.2 czy przenoszony z niższych wersji?
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
Hari

Wiring system??

Od początku w 8.2. Posunalem sie z praca nad programem i (odpukać) bledy juz nie wystąpily ponownie. Mam nadzieje, że chodziło o jakąś kosmetyczną sprawę, z którą LV sobie poradził, a nie że pozniej wyjdzie na jaw, ze jakaś kontrolka nie działa tak jak powinna.
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: Koza »

Link ze strony National Instruments na temat "szalonych obiektów":

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... enDocument

Pozdrawiam,
Koza
ODPOWIEDZ