opoznienie

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
fres
Kontakt:

opoznienie

Post autor: fres »

witam

mam nastepujacy problem:
generuje sygnal sinuysoidalny na wyjsciu karty dzwiekowej...(program zamieszczony ponizej) - i odbieram sygnal na mikrofonie...problem polega na tym ze generowany sygnal ma w sobie jaies opoznienie (generowany dzwiek zawiera przerwania wywolane opoznieniem) - domyslam sie ze jest to spowodowane zewnetrzna petla while - po usunieciu jej sygnal jest ok - ale nie dziala mi stop programu :(
pytanie: jak moglbym ewentualnie zastapic zewnetrzna petle while zeby nie bylo opoznienia?
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: opoznienie

Post autor: jogurt_owocowy »

jak moglbym ewentualnie zastapic zewnetrzna petle while zeby nie bylo opoznienia?
Najprościej ją usunąć, bo z tego co widać nic sensownego ona nie robi.
ale nie dziala mi stop programu
Pozostałe dwie pętle zatrzymaj tak, jak zatrzymujesz tą małą.
Diagram ma swój urok, tajemnice, zagadki [img]http://www.labview.pl/uploads/veir/zagadka.gif[/img], ale lepiej go uporządkuj ;)
fres
Kontakt:

petla zapewnia dzialanie przycisku info oraz "blednie" przedstawionego przycisku - stop. ( oczywiscie funkcja "or" polaczona jest z funkcja status (czego nie widac z przyczyn nieznanych) )

ewentualnie mozna usunac dwie te mniejsze petle...wowczas uklad dziala tak samo jak w zamieszczonej powyzej konfiguracji
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007 23:04 przez fres, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

petla zapewnia dzialanie przycisku info
Nieprawda. Zrób Create -> Indicator na terminalach 'i' wszystkich pętli to zobaczysz jak to działa.
ewentualnie mozna usunac dwie te mniejsze petle...
Tego nie polecam.
A poza tym: Jeśli zamieszczasz obrazek to odkryj chociaż labelki przycisków (zresztą nie powinno się ich ukrywać), a najlepiej opisz jeszcze raz dokładnie problem (jakie opóźnienie, co za przerwania) i zamieść vi.
fres
Kontakt:

szanowny panie jogurt_owocowy z gory dziekuje za okazane zainteresowanie...

wiem ze program moze miec wiele prostych bledow i moge zadawac "glupie" pytania - wynika to z tego ze to moje pierwsze kroki...
moze tez zle sprecyzowalem problem...ale najlepiej odpalic i posluchac dzwieku....zamieszczam .vi
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Szanowny Panie Fres...
Proponuję jednak przejść na "ty" bo to mnie postarza ;)

Powiadają, że nie ma głupich pytań, więc nie ma się co kajać. Do Twojego viaja zaglądne wieczorem, bo jestem w pracy i (niestety) nie mam tu LabView :/
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

O to chodziło?

Zgodnie z "zasadami sztuki" powinno to być zrobione trochę inaczej, ale jeśli ma "tylko działać" to może być i tak.

Pozdrawiam :]
fres
Kontakt:

heh - no to rzeczywiscie proste - dla osoby znajacej sie na rzeczy..:) - dzieki bardzo jogurt_owocowy ...

ale mam jeszcze jedno a wlasciwie dwa pytania (jesli to nie za duzo) -
1. chodzi o to ze jak juz robie aplikacje - program uruchamia sie automatycznie...w opcjach .via nie mam zaznaczonej opcji "run when opened"...
2. w momencie gdy nie generuje zadnego sygnalu...tzn amplituda szumu i sygnalu =0 wyskakuje mi blad w bloczku obliczajacym wartosci: odchylenie standardowe, wariancji... - co z tym mozna zrobic?

a co do sztuki to nigdy nie bylem artysta...:(
i jesli chhodzi o to postarzanie to trudno przewidziec wiek na podstawie ilustrujacego twoj profil zdjecia...
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007 18:52 przez fres, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

wyskakuje mi blad w bloczku obliczajacym wartosci odchylenie standardowe, wariancji... - co z tym mozna zrobic?
W Twoim przypadku chyba wystarczy tak jak na rysunku. A co do pierwszego pytania to dziwna sprawa. Ten vi który zamieściłem też?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007 21:59 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
fres
Kontakt:

tak...bloczek clear errors rozwiazal sprawe... :)

a co do samoczynnego uruchamiania sie programu w tym Twoim tez tak jest...ale to nie jest az tak wazne...tak wiec dzieki za pomoc :)
ODPOWIEDZ