opoznienie
opoznienie
witam
mam nastepujacy problem:
generuje sygnal sinuysoidalny na wyjsciu karty dzwiekowej...(program zamieszczony ponizej) - i odbieram sygnal na mikrofonie...problem polega na tym ze generowany sygnal ma w sobie jaies opoznienie (generowany dzwiek zawiera przerwania wywolane opoznieniem) - domyslam sie ze jest to spowodowane zewnetrzna petla while - po usunieciu jej sygnal jest ok - ale nie dziala mi stop programu
pytanie: jak moglbym ewentualnie zastapic zewnetrzna petle while zeby nie bylo opoznienia?
mam nastepujacy problem:
generuje sygnal sinuysoidalny na wyjsciu karty dzwiekowej...(program zamieszczony ponizej) - i odbieram sygnal na mikrofonie...problem polega na tym ze generowany sygnal ma w sobie jaies opoznienie (generowany dzwiek zawiera przerwania wywolane opoznieniem) - domyslam sie ze jest to spowodowane zewnetrzna petla while - po usunieciu jej sygnal jest ok - ale nie dziala mi stop programu
pytanie: jak moglbym ewentualnie zastapic zewnetrzna petle while zeby nie bylo opoznienia?
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: opoznienie
Najprościej ją usunąć, bo z tego co widać nic sensownego ona nie robi.jak moglbym ewentualnie zastapic zewnetrzna petle while zeby nie bylo opoznienia?
Pozostałe dwie pętle zatrzymaj tak, jak zatrzymujesz tą małą.ale nie dziala mi stop programu
Diagram ma swój urok, tajemnice, zagadki [img]http://www.labview.pl/uploads/veir/zagadka.gif[/img], ale lepiej go uporządkuj ;)
petla zapewnia dzialanie przycisku info oraz "blednie" przedstawionego przycisku - stop. ( oczywiscie funkcja "or" polaczona jest z funkcja status (czego nie widac z przyczyn nieznanych) )
ewentualnie mozna usunac dwie te mniejsze petle...wowczas uklad dziala tak samo jak w zamieszczonej powyzej konfiguracji
ewentualnie mozna usunac dwie te mniejsze petle...wowczas uklad dziala tak samo jak w zamieszczonej powyzej konfiguracji
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007 23:04 przez fres, łącznie zmieniany 2 razy.
- jogurt_owocowy
Nieprawda. Zrób Create -> Indicator na terminalach 'i' wszystkich pętli to zobaczysz jak to działa.petla zapewnia dzialanie przycisku info
Tego nie polecam.ewentualnie mozna usunac dwie te mniejsze petle...
A poza tym: Jeśli zamieszczasz obrazek to odkryj chociaż labelki przycisków (zresztą nie powinno się ich ukrywać), a najlepiej opisz jeszcze raz dokładnie problem (jakie opóźnienie, co za przerwania) i zamieść vi.
szanowny panie jogurt_owocowy z gory dziekuje za okazane zainteresowanie...
wiem ze program moze miec wiele prostych bledow i moge zadawac "glupie" pytania - wynika to z tego ze to moje pierwsze kroki...
moze tez zle sprecyzowalem problem...ale najlepiej odpalic i posluchac dzwieku....zamieszczam .vi
wiem ze program moze miec wiele prostych bledow i moge zadawac "glupie" pytania - wynika to z tego ze to moje pierwsze kroki...
moze tez zle sprecyzowalem problem...ale najlepiej odpalic i posluchac dzwieku....zamieszczam .vi
- jogurt_owocowy
Szanowny Panie Fres...
Proponuję jednak przejść na "ty" bo to mnie postarza ;)
Powiadają, że nie ma głupich pytań, więc nie ma się co kajać. Do Twojego viaja zaglądne wieczorem, bo jestem w pracy i (niestety) nie mam tu LabView :/
Proponuję jednak przejść na "ty" bo to mnie postarza ;)
Powiadają, że nie ma głupich pytań, więc nie ma się co kajać. Do Twojego viaja zaglądne wieczorem, bo jestem w pracy i (niestety) nie mam tu LabView :/
- jogurt_owocowy
O to chodziło?
Zgodnie z "zasadami sztuki" powinno to być zrobione trochę inaczej, ale jeśli ma "tylko działać" to może być i tak.
Pozdrawiam :]
Zgodnie z "zasadami sztuki" powinno to być zrobione trochę inaczej, ale jeśli ma "tylko działać" to może być i tak.
Pozdrawiam :]
heh - no to rzeczywiscie proste - dla osoby znajacej sie na rzeczy.. - dzieki bardzo jogurt_owocowy ...
ale mam jeszcze jedno a wlasciwie dwa pytania (jesli to nie za duzo) -
1. chodzi o to ze jak juz robie aplikacje - program uruchamia sie automatycznie...w opcjach .via nie mam zaznaczonej opcji "run when opened"...
2. w momencie gdy nie generuje zadnego sygnalu...tzn amplituda szumu i sygnalu =0 wyskakuje mi blad w bloczku obliczajacym wartosci: odchylenie standardowe, wariancji... - co z tym mozna zrobic?
a co do sztuki to nigdy nie bylem artysta...
i jesli chhodzi o to postarzanie to trudno przewidziec wiek na podstawie ilustrujacego twoj profil zdjecia...
ale mam jeszcze jedno a wlasciwie dwa pytania (jesli to nie za duzo) -
1. chodzi o to ze jak juz robie aplikacje - program uruchamia sie automatycznie...w opcjach .via nie mam zaznaczonej opcji "run when opened"...
2. w momencie gdy nie generuje zadnego sygnalu...tzn amplituda szumu i sygnalu =0 wyskakuje mi blad w bloczku obliczajacym wartosci: odchylenie standardowe, wariancji... - co z tym mozna zrobic?
a co do sztuki to nigdy nie bylem artysta...
i jesli chhodzi o to postarzanie to trudno przewidziec wiek na podstawie ilustrujacego twoj profil zdjecia...
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007 18:52 przez fres, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy
W Twoim przypadku chyba wystarczy tak jak na rysunku. A co do pierwszego pytania to dziwna sprawa. Ten vi który zamieściłem też?wyskakuje mi blad w bloczku obliczajacym wartosci odchylenie standardowe, wariancji... - co z tym mozna zrobic?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007 21:59 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
tak...bloczek clear errors rozwiazal sprawe...
a co do samoczynnego uruchamiania sie programu w tym Twoim tez tak jest...ale to nie jest az tak wazne...tak wiec dzieki za pomoc
a co do samoczynnego uruchamiania sie programu w tym Twoim tez tak jest...ale to nie jest az tak wazne...tak wiec dzieki za pomoc