Formatowanie

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Pi_

Formatowanie

Post autor: Pi_ »

Pewno banalne ale.... nie dla mnie :-((

powiedzcie mi Szanowni Forumowicze jak zmianić format danych liczbowych:
mam plik z liczbami w formacie 0,123 a chce mieć te dane w innym pliku w formacie 0.123.
Probowałem czytać znak po znaku z pliku i zmianiać pojedyncze znaki z przecinka na kropkę ale jest to straaaaaaasznie wolne. natomiast chwilowo nie umiem tego zrobić inaczej....
Dzięki za wszelkie sugstie
pozdrawiam
Pi_
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Zamiana

Post autor: bogdani »

Witaj
Można to zrobić szybciej. Możesz odczytać i przeszukać go pod kątem znalezienia przecinka przy użyciu funkcji Search and Repleace String. Dzięki użyciu tej funkcji, którą można znaleźć w grupie funkcji String można szybko pozamieniać szukany przez nas fragment tekstu.
Rozwiązanie twojego problemu wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pi_

dzięki, ale...

niestety mam istotnie ograniczenie .... lab view 5.0, a tam nie ma takiej cfanej funkcji :-(
A czy przy pomocy formatowania liczb nie można tego jakoś załatwić?

POzdrawiam
PW
bogdani
Administrator
Kontakt:

OpenG

Widzisz to jest informacja, której brakowało wcześniej.
Próbowałeś może instalować pakiet OpenG ??
Ten pakiet powinien rozwiązać twoje problemy.
bogdani

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

W takim razie nie czytaj z pliku znak po znaku tylko wpisz cały ciąg znaków z pliku do zminnej typu string w LV5.0 a następnie zrób zamianę w jakiejś pętli i nadpisz swój plik.
Pi_

Jestem genialny..... 8)
No może poprostu pomyślałem - otóż żeby zmienić znak dziesiętny w formacie zapisywanych liczb wystarczy:
Wczytać cały plik z danymi jako tablicę 2D (Read From Spreadsheet File) a nastęnie zapisać tą tablicę w tym samym bądź innym pliku (Write To Spreadsheet File) ale wpisując w zmiennej format następujący ciąg znaków:

%X; %.3f

gdzie X to wymagany char określający znak dziesiętny może to być , . a nawet ^
Serdecznie dziękuję za wszelaką pomoc - polecam się na przyszłość
Pozdrawaim
Pi_
Gość

Re: Formatowanie

Post autor: Gość »

ok. Funkcja Search and Repleace String działa, tylko jak dobrać sie do pliku tekstowego. Próbowałem wykorzystać Read File i Write File łącznie z Open File i Close File ale to nie działa. W pliku txt w którym jest jedna kolumna z 2tys wierszy, potrzebuje zamienić przecinek na kropkę. Jak sobie z tym poradzić???
bogdani
Administrator
Kontakt:

Witaj

Pokaż nam swój kod, a powiemy Ci co jest nie tak. Możesz również poszukać w przykładach dostępnych razem z LabVIEW lub z naszego serwisu (albo ni.com).

W tym wątku odczytuje linię po linii - jest to też rozwiązanie, ale wolne, bo odczytujemy po jednej linii, jak liczbę linii podasz jako -1 to zostanie odczytany cały plik.
http://www.labview.pl/ForumsPro/viewtop ... .html#1156

bogdani

Obrazek Obrazek Obrazek
Slawek_ZG

Post autor: Slawek_ZG »

A moze wystyarczy zmienic znak separatora dziesietnego w systemie i tak zapisywac dane do pliku (wtedy nie bedzie 1,25 ale 1.25) i po sprawie.
Pozdrawiam

Slawek
Gość

Re: Zamiana

Post autor: Gość »

bogdani pisze:Witaj
Można to zrobić szybciej. Możesz odczytać i przeszukać go pod kątem znalezienia przecinka przy użyciu funkcji Search and Repleace String. Dzięki użyciu tej funkcji, którą można znaleźć w grupie funkcji String można szybko pozamieniać szukany przez nas fragment tekstu.
Rozwiązanie twojego problemu wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
bogdani
aa
ODPOWIEDZ