Witam
Chcialem sie zapytac czy możliwe jest odczytywanie określonej komorki z pliku do ktorego zostana zapisane dane. W zwazku z tym ze mam małe doswiadczenia z Labview odnośnie zapisywania danych do pliku (dane beda zapisywane w sposob ciagly z czestotliwoscia probkowania 500Hz na kanał, uzywam dwoch kanalow zczytujacych prad i napiecie ktore sa przelanczane za pomoca dolaczonj elektroniki na piec roznych sond pomiarowych), zeby pozniej mozna bylo odczytac okreslone komorki z zapisanych plikow ( jesli jest to mozliwe).
Osobiscie myslalem o tablicy do ktorej na bierzaca beda zpisywane kolejne kolumny danych pomiarowych i zapisywane do pliku. Tylko na chwile obecna nie wiem jak zczytac np: komorke z trzeciej kolumny, drugiego wiersza .
Pozdrawiam
Zczytywanie wartości z określonej komorki
-
Zczytywanie wartości z określonej komorki
Ostatnio zmieniony 16 sie 2007 13:44 przez CHRISTOPCHER, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Zczytywanie wartości z określonej komorki
odczytCHRISTOPCHER pisze: Chcialem sie zapytac czy możliwe jest zczytywanie
zakładam, że dyskutuję z Polakiem, zatem: koniec lekcji z języka polskiego nie zwalnia z minimum poprawności językowej, zwłaszcza przyszłego inżyniera. Forum posiada opcję edycji przez autora już wysłanych postów - prosimy ją stosować.
[...] ciach...
W jaki sposób sprawdzałeś metody odczytu z pliku? Może jednak spróbuj zrobić sobie taką tablicę:CHRISTOPCHER pisze:Osobiscie myslalem o jekiejs tablicy do ktorej nabierzaca beda zpisywane kolejne kolumny danych pomiarowych i zapisywane do pliku. Tylko na chwile obecna nie wiem jak zczytac np: komorke z kolumny, drugiego wiersza .
1 [tabulator] 2 [tabulator] 3 4 [tabulator] 5 [tabulator] 6 8 [tabulator] 7 [tabulator] 9
Zapisz ją w pliku tekstowym i sprawdz jak się ją odczytuje. Najpierw podstawowymi funkcjami (Read Char.From File.vi) , potem sprawdz opcje dodatkowe typu ofset.
Wakacje nie zwalniają od samodzielnego myślenia... 8)
-
Re: Zczytywanie wartości z określonej komorki
Witam
Dzieki za krytyczne uwagi pod moim adresem odnosnie jezyka. Zdaje sobie sprawe za pozna pora pisania posta nie jest wytlumaczneiem, ale moze okolicznoscia łagodzaca .
Uwagi merytoryczne odnośnie Labview okazały się bardzo pomocne, za co szczerze dziekuje.
Rozwiązaniem mojch problemow okazała się kontrolka Index Array.
Pozdrawiam
Christopcher
Dzieki za krytyczne uwagi pod moim adresem odnosnie jezyka. Zdaje sobie sprawe za pozna pora pisania posta nie jest wytlumaczneiem, ale moze okolicznoscia łagodzaca .
Uwagi merytoryczne odnośnie Labview okazały się bardzo pomocne, za co szczerze dziekuje.
Rozwiązaniem mojch problemow okazała się kontrolka Index Array.
Pozdrawiam
Christopcher