Zczytywanie wartości z określonej komorki

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
CHRISTOPCHER

Zczytywanie wartości z określonej komorki

Post autor: CHRISTOPCHER »

Witam

Chcialem sie zapytac czy możliwe jest odczytywanie określonej komorki z pliku do ktorego zostana zapisane dane. W zwazku z tym ze mam małe doswiadczenia z Labview odnośnie zapisywania danych do pliku (dane beda zapisywane w sposob ciagly z czestotliwoscia probkowania 500Hz na kanał, uzywam dwoch kanalow zczytujacych prad i napiecie ktore sa przelanczane za pomoca dolaczonj elektroniki na piec roznych sond pomiarowych), zeby pozniej mozna bylo odczytac okreslone komorki z zapisanych plikow ( jesli jest to mozliwe).
Osobiscie myslalem o tablicy do ktorej na bierzaca beda zpisywane kolejne kolumny danych pomiarowych i zapisywane do pliku. Tylko na chwile obecna nie wiem jak zczytac np: komorke z trzeciej kolumny, drugiego wiersza .

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 sie 2007 13:44 przez CHRISTOPCHER, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Zczytywanie wartości z określonej komorki

Post autor: Mikrobi »

CHRISTOPCHER pisze: Chcialem sie zapytac czy możliwe jest zczytywanie
odczyt
zakładam, że dyskutuję z Polakiem, zatem: koniec lekcji z języka polskiego nie zwalnia z minimum poprawności językowej, zwłaszcza przyszłego inżyniera. Forum posiada opcję edycji przez autora już wysłanych postów - prosimy ją stosować.
[...] ciach...
CHRISTOPCHER pisze:Osobiscie myslalem o jekiejs tablicy do ktorej nabierzaca beda zpisywane kolejne kolumny danych pomiarowych i zapisywane do pliku. Tylko na chwile obecna nie wiem jak zczytac np: komorke z kolumny, drugiego wiersza .
W jaki sposób sprawdzałeś metody odczytu z pliku? Może jednak spróbuj zrobić sobie taką tablicę:
1 [tabulator] 2 [tabulator] 3 4 [tabulator] 5 [tabulator] 6 8 [tabulator] 7 [tabulator] 9
Zapisz ją w pliku tekstowym i sprawdz jak się ją odczytuje. Najpierw podstawowymi funkcjami (Read Char.From File.vi) , potem sprawdz opcje dodatkowe typu ofset.
Wakacje nie zwalniają od samodzielnego myślenia... 8)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
CHRISTOPCHER

Re: Zczytywanie wartości z określonej komorki

Post autor: CHRISTOPCHER »

Witam

Dzieki za krytyczne uwagi pod moim adresem odnosnie jezyka. Zdaje sobie sprawe za pozna pora pisania posta nie jest wytlumaczneiem, ale moze okolicznoscia łagodzaca .

Uwagi merytoryczne odnośnie Labview okazały się bardzo pomocne, za co szczerze dziekuje.
Rozwiązaniem mojch problemow okazała się kontrolka Index Array.

Pozdrawiam
Christopcher
ODPOWIEDZ