jak sie pozbyć niechcianych pomiarów

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

jak sie pozbyć niechcianych pomiarów

Post autor: Gość »

czytam sobie przy pomocy miernika dane wysylam je do programu i tam dalej je obrabiam raz na jakis czas w miejsce danych pojawia sie zero które jest niepoprawnym pomiarem. pomiary są wykonywane n-razy i idą do loop tunel z tamtąd wychodzą do bloczku sumy i wyliczana jest ich średnia. mam pytanie w jaki sposób wyeliminować te zera tak żeby nie zniekształcały mi wartości średniej. czy bloczek Search 1D Array w polonczeniu z bloczkiem Delete From Array moglo by wywalac niepotrzebne zera jak tak to wjaki sposob mozna by to zrobic jak nie to w jaki sposób pozbyć się tych nieszczęsnych zer z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: jak sie pozbyć niechcianych pomiarów

Post autor: wino »

bloczek Search 1D Array posiada takie wejście start index. Spróbuj użyć tego bloczka z pętlą while i wspomnianym Delete From... . Jak dobrze pokminisz to usuniesz zera.
Gość

a czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat w jaki sposób to zrobić? byłbym bardzo wdzięczny zaoszczędziło by to mi troszke czasu
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Jeśli chodzi o samo obliczenie średniej z pominięciem zer to rozwiązanie jest na rysunku.

Pozdrawiam:)
Gość

i poraz kolejny jogurt owocowy zasługuje na browarek :) wielkie dzięki
ODPOWIEDZ