Karta muzyczna
Karta muzyczna
Witajcie. Mam pytanie czy mozna uzyć karty muzycznej jako przetwornika . i przy uzyciu LabView zrobić prosty przyrząd pomiarowy (oscyloskop) Jeśli tak jak zabrać sie za konfiguracje karty z programem ?? Dzięki za pomoc. POzdrawiam
Jarek
Re: Karta muzyczna
mozna. ograniczenia, tak na poczatek: (1)bez skladowej stalej, (2)ograniczenie i modelowanie pasma zalezne od filtrow na karcie
bloczki znajdziesz w : Graphic&Sound/Sound/SoundInput
bloczki znajdziesz w : Graphic&Sound/Sound/SoundInput
Mozna uzyc.
http://www.zeitnitz.de/Christian/christian.html
Pan napisal swoje bloczki do karty muzycznej, korzystajace z API WIndows.
Jest wspolpraca z kartami az do 32 bit i fs 192 kHz.
Dodatkowo mozna ustawic czestotliwosc probkowania z krokiem 1Hz
Mozna tego uzwywac do woli pod warunkiem ze nie w celach komercyjnych:)
Pozdrawiam
sliski
http://www.zeitnitz.de/Christian/christian.html
Pan napisal swoje bloczki do karty muzycznej, korzystajace z API WIndows.
Jest wspolpraca z kartami az do 32 bit i fs 192 kHz.
Dodatkowo mozna ustawic czestotliwosc probkowania z krokiem 1Hz

Mozna tego uzwywac do woli pod warunkiem ze nie w celach komercyjnych:)
Pozdrawiam
sliski
Czy taki tok postepowania jest dobry ?? może jakies uwagi macie ??
Dzięki za pomoc.
POZdrawiam
Dzięki za pomoc.
POZdrawiam
Jarek
ale jakie jest maksymalne napiecie wejsciowe do karty muzycznej oraz czy orezystancja wejsciowa badanych ukladow jest beznznaczenia?? a jaka jest rezystancja wejsciowa karty bo oscyloskopy przewaznie maja rezystancje w megaomach np 20MOmh
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
http://www.epanorama.net/links/pc_sound.html
Tu można poczytać o parametrach karty dźwiękowej. Chcąc z karty dźwiękowej zrobić oscyloskop wiadomo, że podłączenie do niej sondy "na żywca" nie wchodzi w grę - karta ma stanowić w zasadzie tylko przetwornik A/C. Wypadałoby więc dorzucić kilka elementów wejściowych. Można byłoby pomyśleć nad automatyczną zmianą zakresu np. poprzez przesłanie nowego zakresu po zmianie jakoś go modulując, a program sobie to wykryje i sam się odpowiednio przestawi.
Wiadomo - powiedzieć łatwo, zrobić trudniej, ale na pewno da się. Pytanie tylko czy gra jest warta świeczki, skoro takie cuś można kupić za 12 zł - http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=17382
Tu można poczytać o parametrach karty dźwiękowej. Chcąc z karty dźwiękowej zrobić oscyloskop wiadomo, że podłączenie do niej sondy "na żywca" nie wchodzi w grę - karta ma stanowić w zasadzie tylko przetwornik A/C. Wypadałoby więc dorzucić kilka elementów wejściowych. Można byłoby pomyśleć nad automatyczną zmianą zakresu np. poprzez przesłanie nowego zakresu po zmianie jakoś go modulując, a program sobie to wykryje i sam się odpowiednio przestawi.
Wiadomo - powiedzieć łatwo, zrobić trudniej, ale na pewno da się. Pytanie tylko czy gra jest warta świeczki, skoro takie cuś można kupić za 12 zł - http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=17382
Dzień Dobry
Mam pytanie jak zrobić by uzyskać wartość napiecia jakie zostalo podane na wejście liniowe karty muzycznej. Wychodzą mi jakieś kosmiczne cyfry zrobiłem pewien mnożnik.i dalej nic z tego
. CZy można jakies wskazówki zuyskać ?? Dzięki Pozdrawiam.
Mam pytanie jak zrobić by uzyskać wartość napiecia jakie zostalo podane na wejście liniowe karty muzycznej. Wychodzą mi jakieś kosmiczne cyfry zrobiłem pewien mnożnik.i dalej nic z tego

Jarek
witam
patrz wyżej ... jest tam napisane, ze przetwornik na karcie dzwiękowej nie przenosi składowej stałej, wniosek jest w miare oczywisty.
pzdrv
pmaj
patrz wyżej ... jest tam napisane, ze przetwornik na karcie dzwiękowej nie przenosi składowej stałej, wniosek jest w miare oczywisty.
pzdrv
pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Witam
w załączniku pokazana jest ch-ka a-f karty dźwiękowej dla wejścia mikrofonowego i liniowego, które udało mi się wyznaczyć jakiś czas temu. Na wejście podawany był sygnał sinusoidalny o amplitudzie 1mV i wartości stałej 0V.
Widać, że da się przeskalować duże wartości na osi Y tak, aby powiedzmy max to było właśnie 1mV. Potem dobrać odpowiednio mnożnik w zal. od częstotliwości. Lub po prostu wyznaczyć mniej więcej rząd i współczynniki filtru i otrzymany sygnał przeliczać. To się da. Jeżeli jednak podnieślibyśmy składową stałą to wykres byłby taki sam!
tak na marginesie - wejście line in ma zakres 10x większy od mikrofonowego, czyli do ok. 1V - stąd taka różnica na wykresach. Dalsze wnioski można samemu wyciągnąć
pozdrawiam pmaj
w załączniku pokazana jest ch-ka a-f karty dźwiękowej dla wejścia mikrofonowego i liniowego, które udało mi się wyznaczyć jakiś czas temu. Na wejście podawany był sygnał sinusoidalny o amplitudzie 1mV i wartości stałej 0V.
Widać, że da się przeskalować duże wartości na osi Y tak, aby powiedzmy max to było właśnie 1mV. Potem dobrać odpowiednio mnożnik w zal. od częstotliwości. Lub po prostu wyznaczyć mniej więcej rząd i współczynniki filtru i otrzymany sygnał przeliczać. To się da. Jeżeli jednak podnieślibyśmy składową stałą to wykres byłby taki sam!
tak na marginesie - wejście line in ma zakres 10x większy od mikrofonowego, czyli do ok. 1V - stąd taka różnica na wykresach. Dalsze wnioski można samemu wyciągnąć
pozdrawiam pmaj
Nie jestem leniwy