Karta muzyczna

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
jarlac

Karta muzyczna

Post autor: jarlac »

Witajcie. Mam pytanie czy mozna uzyć karty muzycznej jako przetwornika . i przy uzyciu LabView zrobić prosty przyrząd pomiarowy (oscyloskop) Jeśli tak jak zabrać sie za konfiguracje karty z programem ?? Dzięki za pomoc. POzdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Re: Karta muzyczna

Post autor: mgawlik »

mozna. ograniczenia, tak na poczatek: (1)bez skladowej stalej, (2)ograniczenie i modelowanie pasma zalezne od filtrow na karcie
bloczki znajdziesz w : Graphic&Sound/Sound/SoundInput
sliski

Post autor: sliski »

Mozna uzyc.
http://www.zeitnitz.de/Christian/christian.html
Pan napisal swoje bloczki do karty muzycznej, korzystajace z API WIndows.
Jest wspolpraca z kartami az do 32 bit i fs 192 kHz.
Dodatkowo mozna ustawic czestotliwosc probkowania z krokiem 1Hz :)
Mozna tego uzwywac do woli pod warunkiem ze nie w celach komercyjnych:)

Pozdrawiam
sliski
jarlac

Czy taki tok postepowania jest dobry ?? może jakies uwagi macie ??
Dzięki za pomoc.
POZdrawiam
Jarek
Gość

Post autor: Gość »

ale jakie jest maksymalne napiecie wejsciowe do karty muzycznej oraz czy orezystancja wejsciowa badanych ukladow jest beznznaczenia?? a jaka jest rezystancja wejsciowa karty bo oscyloskopy przewaznie maja rezystancje w megaomach np 20MOmh
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

http://www.epanorama.net/links/pc_sound.html
Tu można poczytać o parametrach karty dźwiękowej. Chcąc z karty dźwiękowej zrobić oscyloskop wiadomo, że podłączenie do niej sondy "na żywca" nie wchodzi w grę - karta ma stanowić w zasadzie tylko przetwornik A/C. Wypadałoby więc dorzucić kilka elementów wejściowych. Można byłoby pomyśleć nad automatyczną zmianą zakresu np. poprzez przesłanie nowego zakresu po zmianie jakoś go modulując, a program sobie to wykryje i sam się odpowiednio przestawi.
Wiadomo - powiedzieć łatwo, zrobić trudniej, ale na pewno da się. Pytanie tylko czy gra jest warta świeczki, skoro takie cuś można kupić za 12 zł - http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=17382
jarlac

Dzień Dobry
Mam pytanie jak zrobić by uzyskać wartość napiecia jakie zostalo podane na wejście liniowe karty muzycznej. Wychodzą mi jakieś kosmiczne cyfry zrobiłem pewien mnożnik.i dalej nic z tego :(. CZy można jakies wskazówki zuyskać ?? Dzięki Pozdrawiam.
Jarek
PMaj

Post autor: PMaj »

witam

patrz wyżej ... jest tam napisane, ze przetwornik na karcie dzwiękowej nie przenosi składowej stałej, wniosek jest w miare oczywisty.

pzdrv

pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
jarlac

Tak ale ja podaje sygnał snusoidalnie zmienny na to wejście.......
Jarek
PMaj

Post autor: PMaj »

Witam
w załączniku pokazana jest ch-ka a-f karty dźwiękowej dla wejścia mikrofonowego i liniowego, które udało mi się wyznaczyć jakiś czas temu. Na wejście podawany był sygnał sinusoidalny o amplitudzie 1mV i wartości stałej 0V.
Widać, że da się przeskalować duże wartości na osi Y tak, aby powiedzmy max to było właśnie 1mV. Potem dobrać odpowiednio mnożnik w zal. od częstotliwości. Lub po prostu wyznaczyć mniej więcej rząd i współczynniki filtru i otrzymany sygnał przeliczać. To się da. Jeżeli jednak podnieślibyśmy składową stałą to wykres byłby taki sam!
tak na marginesie - wejście line in ma zakres 10x większy od mikrofonowego, czyli do ok. 1V - stąd taka różnica na wykresach. Dalsze wnioski można samemu wyciągnąć
pozdrawiam pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
ODPOWIEDZ