Witam.
Moje pytanie brzmi: w jaki sposob można ustawić liczbę iteracji zaczynającą się od 1? Ja już godzinę siedzę nad tym wydawałoby się prostym zadaniem i nic. Z góry dzięki.
Pytanie związane z pętlą for.
Pytanie związane z pętlą for.
Pozdrawiam.
Krakers
Krakers
Re: Pytanie związane z pętlą for.
...i jeszcze Słońce żeby zaczynało świecić o 11stej...
;)
;)
Krakers22 czytales helpa do for'a ? ;)
Nie rozumiem Twojego problemu... 'For' wykonuje sie zawsze 'N' razy (zakladajac jawna indeksacje!). Terminal 'i' zwraca numer iteracji liczac ZAWSZE od 0.
Nie rozumiem Twojego problemu... 'For' wykonuje sie zawsze 'N' razy (zakladajac jawna indeksacje!). Terminal 'i' zwraca numer iteracji liczac ZAWSZE od 0.
Mikrobi ze Słońcem to może być tak jak jest bo już chyba bym wogóle nie wstał. ;)
Can-D helpa czytałem . Chodzi mi o coś na wzór pętli if, w której podajemy wartość początkową iteracji.
Can-D helpa czytałem . Chodzi mi o coś na wzór pętli if, w której podajemy wartość początkową iteracji.
Pozdrawiam.
Krakers
Krakers
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Zakałapućkałeś nieźle...
Też nie rozumiem problemu. Jeśli chodzi o to, że do N w pętli for podpinamy np 2, a z 'i' w bloczku dostajemy kolejno 0 i 1 ... to nie wystarczy po prostu inkrementowac wartosci 'i' ?
A pętla if, w ktorej podajemy wartosc poczatkowa zabila mi klina - jeszcze o takiej nie slyszalem - ale ja mlody jestem i malo wiem ...
Też nie rozumiem problemu. Jeśli chodzi o to, że do N w pętli for podpinamy np 2, a z 'i' w bloczku dostajemy kolejno 0 i 1 ... to nie wystarczy po prostu inkrementowac wartosci 'i' ?
A pętla if, w ktorej podajemy wartosc poczatkowa zabila mi klina - jeszcze o takiej nie slyszalem - ale ja mlody jestem i malo wiem ...
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Zdaje się, że chodzi Ci o to (choć pytanie jest źle sformułowane), żeby aktualny numer iteracji zaczynał się od 1 a nie od zera jak jest domyślnie. Jeśli o to należy do i (terminal wyjściwoy liznika operacji) po prostu podłączyć ikonkę inkrementacji (paleta numeric) patrz rysunek. Jeśli nie o to to się poddaję ;)....
smiglo
Ok. Chodziło mi właśnie o to co przedstawił Smiglo. Wczoraj do tego doszedłem. Może i faktycznie pytanie nie było postawione najlepiej. Chyba wychodzą niedospane noce... Przepraszam i dzięki.
Pozdrawiam.
Krakers
Krakers