Witam.
Moje pytanie brzmi: w jaki sposob można ustawić liczbę iteracji zaczynającą się od 1? Ja już godzinę siedzę nad tym wydawałoby się prostym zadaniem i nic. Z góry dzięki.
Nie rozumiem Twojego problemu... 'For' wykonuje sie zawsze 'N' razy (zakladajac jawna indeksacje!). Terminal 'i' zwraca numer iteracji liczac ZAWSZE od 0.
Mikrobi ze Słońcem to może być tak jak jest bo już chyba bym wogóle nie wstał. ;)
Can-D helpa czytałem . Chodzi mi o coś na wzór pętli if, w której podajemy wartość początkową iteracji.
Też nie rozumiem problemu. Jeśli chodzi o to, że do N w pętli for podpinamy np 2, a z 'i' w bloczku dostajemy kolejno 0 i 1 ... to nie wystarczy po prostu inkrementowac wartosci 'i' ?
A pętla if, w ktorej podajemy wartosc poczatkowa zabila mi klina - jeszcze o takiej nie slyszalem - ale ja mlody jestem i malo wiem ...
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
Zdaje się, że chodzi Ci o to (choć pytanie jest źle sformułowane), żeby aktualny numer iteracji zaczynał się od 1 a nie od zera jak jest domyślnie. Jeśli o to należy do i (terminal wyjściwoy liznika operacji) po prostu podłączyć ikonkę inkrementacji (paleta numeric) patrz rysunek. Jeśli nie o to to się poddaję ;)....
Ok. Chodziło mi właśnie o to co przedstawił Smiglo. Wczoraj do tego doszedłem. Może i faktycznie pytanie nie było postawione najlepiej. Chyba wychodzą niedospane noce... Przepraszam i dzięki.