Witam. Jak w Labview można wybrać jeden z dwóch programów??

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
serkriz

Post autor: serkriz »

Dokładnie to chodzi mi o wybór na front panelu jednego z dwóch możliwych programów np.: mam dwa klawisze podpisane program1 , program2 i gdy wcisne program1 to wyświetlą mi sie okna z wykresami,tabelki, wskazniki . Jak wcisne program2 to wyświetlą mi sie okna z innego programu.
Oczywiście przy wciśnieciu jednego z 2 programów pojawić się musi na block panelu ten program który wybieram.

Albo proszę o linka gdzie to zostało opisane.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Witam. Jak w Labview można wybrać jeden z dwóch programów??

Post autor: bogdani »

Najprościej to przez VI serwer zrobić.
Wybierasz jeden program i w strukturze uruchamiasz jeden zestaw VI, itd.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Witam. Jak w Labview można wybrać jeden z dwóch progr

Post autor: Mikrobi »

Pytanie zwrotne :) w jaki sosób chcesz oglądać te programy? w niezależnych oknach czy w oknie VIja wywołującego?
Tak jak pisał bogdani optymalna metoda to VIServer i funkcja Call By Reference Node
Zaletą tej funkcji jest to że program ładowany jest do pamięci tylko w momencie wywołania i usuwany z niej po zakończeniu.
wino niedawno pytał o Call By Reference Node, w wątku jest przykład diagramu.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
serkriz

Załóżmy ze mam zrobione 2 programy. Jeden nazywa się "dodawanie" a drugi "odejmowanie".
Na FRONT PANELU mam 2 przyciski "dodawanie " i "odejmowanie".
Jak wcisne dodawanie to poniżej chciałbym żeby otworzyło sie okno z wynikiem (oczywiście na blok panelu powinien się otworzyć blok dodawania z zadajnikami i wsaznikiem), jak wcisne odejmowanie to powinno zniknąć okna "dodawania" i pojawić się okna "odejmowania"(na blok panelu powinien się otworzyć blok odejmowania z zadajnikami i wsaznikiem).

Albo jak wcisne dodawanie to otworzy się w nowym VI cały program i jak wcisne odejmowanie to otworzy się w kolejnym VI. Tak żeby nie były od siebie zależne.

Chyba ta 2 metoda będzie łatwiejsza.
Awatar użytkownika
Mikrobi

Postawiłem na rozwiązanie pierwsze.
Wynik jest następujący: panel:
Obrazek
i diagram:
Obrazek
Analogicznie wygląda to dla przycisku program1, enum tryb ma jak widać trzy wartości program1 program2 Nop
W trybie Nop przepisujesz referencję między elementami Shift Register. Nie jest to oczywiście rozwiązanie optymalne, należy odpowiednio dobrać czasy (jak...?) w obu pętlach.
Sub Panel znajduje się na palecie Controls>>Containers>>SubPanel Położenie go na panelu tworzy węzeł Sub Panel na diagramie.
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
serkriz

Czy moge prosić o vi do wglądu?
Awatar użytkownika
Mikrobi

serkriz pisze:Czy moge prosić o vi do wglądu?
8) eventy są dwa, ups! trzy w tym dwa o takim samym diagramie: różnica oczywista (..zagadka...?;))+ oczywiście event dla przycisku STOP Case ma również trzy przypadki dwa takie jak widać w dolnej pętli + "Nop" z przedrutowaną referencją.
:roll:
:?:
Ok, krótki opis:
enum tryb określa która ramka Case jest obecnie obsługiwana. Tworzę z niego zmienne lokalne - łatwo je poznać, mają taką samą nazwę. Stosuję też stałe wygenerowane z tego elementu (PKM>>Create>>Constant).
Stałe kopiuję przez Ctrl+PKM - nie działa to ze zmiennymi lokalnymi niestety - tworzą wtedy nowe kontrolki.
Wygeneruj taki diagram, IF: daj znać jutro (a raczej rano) albo na gg które jest w profilu.
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
serkriz

Jak bym wiedział np.: co to jest "przedrutowana referencja" to bym o vi nie prosił :P

A gg nie działa. Jest 1:32am mam chęci , czas , cierpliwość tylko brak wiedzy:-(

2:34-poddaje się , brak cierpliwości . Jutro zajęcia i trzeba iść spać.Raczej dzisiaj.
Awatar użytkownika
serkriz

No i wracam do tematu. Ten vi zaproponowany przez Mikrobiego działa tylko ja mam problem z tym ze po wybraniu programu jednego z dwóch on sie automatycznie uruchamia.
Normalnie program1 konczy się po wysłąniu 100 bajtów (tak se ustawiłem) a jak go uruchamiam z vi Mikrobiego to on automatycznie się uruchamia jeszcze raz i tak w pętli.
Jak przerobić żeby "program1" nie startował po wciśnięciu run w vi Mikrobiego tylko po utawieniu danych w "program1" i wtedy po wciśnięciu startu. I żeby nie działał w pętli tylko się wykonał raz i zatrzymał .
Wtedy do wyboru jest albo puszczenie go jeszcze raz albo zmienienie danych gdy stoi i ponowne uruchomienie.
Bo jak on chodzi cały czas to mikrokontroler do którego przesyłam dane będzie cały czas odbierał dane z rs'a jak bedzie jakaś dana na porcie.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Skoro już wątek zakręcił się wokół pierwszego rozwiązania to ja bym to zrobił tak:
Program oparty jest na trzech eventach:
Pierwszy do ustawienia panelu wybranego programu w subpanelu, drugi do uruchomienia go i trzeci - STOP.
Diagram na obrazku, a pliki w załączniku.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
serkriz

Jedyne co mogę zrobić to podziękować.
Proste i klarowne rozwiązanie.
dundus
Kontakt:

Post autor: dundus »

mam takie pytanie do tego wątku. Jak można zrobić, żeby było możliwe przełączanie większej ilości programów w Subpan a nie tylko dwóch tak jak na powyższym przykładzie..???

pozdrawiam
Awatar użytkownika
tutorial
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: tutorial »

Witam serdecznie.

Mam pytanie do chłopaków powyżej. W tym SUBPANELU jest opcja usuniecia jakos scroolów??
Szukam szukam i nie mogę znaleźć.
ODPOWIEDZ