Waga z tensometrem i SCC-Sg24
Witam,
jestem nowym użytkownikiem i chciałbym prosić o pomoc, otóż mam do stworzenia aplikację do pomiaru wagi za pomocą tensometrów. Korzystam z modułu SCC-SG24 zamontowanego z obudowie SC-2350 podłączonej do komputera przez kartę PCI-6220. Niestety karta ta nie obsługuje pełno mostkowych pomiarów dlatego nie mogę bezpośrednio mierzyć ciężaru. Skorzystałem z przykładu "Strain - Continuous Input" i na wykresach widać że amplituda się zmienia ale odwrotnie proporcjonalnie do przyłożonego ciężaru (zmniejsza się wraz z większym ciężarem). Pytanie pojawia się teraz, jak najprościej przeliczyć wskazane wartości na wagę (w kilogramach)? Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie jakiegoś kierunku albo jakąkolwiek inna pomoc.
Z góry dziękuje i pozdrawiam,
PN
jestem nowym użytkownikiem i chciałbym prosić o pomoc, otóż mam do stworzenia aplikację do pomiaru wagi za pomocą tensometrów. Korzystam z modułu SCC-SG24 zamontowanego z obudowie SC-2350 podłączonej do komputera przez kartę PCI-6220. Niestety karta ta nie obsługuje pełno mostkowych pomiarów dlatego nie mogę bezpośrednio mierzyć ciężaru. Skorzystałem z przykładu "Strain - Continuous Input" i na wykresach widać że amplituda się zmienia ale odwrotnie proporcjonalnie do przyłożonego ciężaru (zmniejsza się wraz z większym ciężarem). Pytanie pojawia się teraz, jak najprościej przeliczyć wskazane wartości na wagę (w kilogramach)? Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie jakiegoś kierunku albo jakąkolwiek inna pomoc.
Z góry dziękuje i pozdrawiam,
PN
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Hmmm... Jeśli układ jest liniowy to mnie się wydaje, że najprościej będzie położyć 1kg na wadze i sprawdzić jaki jest wynik a następnie położyć 2kg i też zapisać wynik... dalej to już tłumaczyć nie trzeba chyba.
Po pierwsze dzięki za odpowiedź, a co do sposobu to ten wydaje się najprostszy ale pojawia się teraz pytanie jak zrobić to w samym programie tzn. chcę żeby ta wartość kilogramowa wyświetlała się na wykresie oraz na mierniku wskazówkowym a w późniejszym etapie jeszcze zapisywała do pliku. Ale w każdym razie ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z LabView nie bardzo wiem jak zrobić to przeliczenie czyli jakaś wartość=1kg inna wartość=2kg. Czy istnieją jakieś tabele do których mogę wprowadzać wartości czy jakoś inaczej?
Najprostsza matematyka, czyli wzór na linię prostą y = a*x b
Masz 2 pomiary:
Wartości oczywiście czysto przykładowe.
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę dać znaku plusa, a powinien być przed b
Z jednego równania wyciągasz a albo b i podstawiasz do drugiego i masz już obliczone wartości.
To jest sposób bez szukania specjalnej funkcji w LabVIEW.
Nie jestem do końca pewien, ale chyba można pomiar ustawić tak, żeby od razu zwracał Ci wartości w kg. Teraz tego nie sprawdzę, bo nie mam LabVIEW przy sobie.
Masz 2 pomiary:
Kod: Zaznacz cały
1 kg -> 5
2 kg -> 15
1 kg = a * 5 b
2 kg = a * 15 b
Z jednego równania wyciągasz a albo b i podstawiasz do drugiego i masz już obliczone wartości.
a = 0.1 kg
b = 0.5 kg
Nie jestem do końca pewien, ale chyba można pomiar ustawić tak, żeby od razu zwracał Ci wartości w kg. Teraz tego nie sprawdzę, bo nie mam LabVIEW przy sobie.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2013 17:03 przez milten, łącznie zmieniany 8 razy.

To jakby też wydaje mi się oczywiste tylko problem mam ponieważ używam bloczków DAQ i tam np. pomiędzy bloczkiem DAQ a wykresem nie mogę sobie po prostu wstawić mnożenia bo mi to tam nie gra (albo nie umiem do porządku tego wstawić ;) bo tam jest ten inny typ sygnału (bordowa linia a nie pomarańczowa). I to z tym na razie nie potrafię sobie poradzić.

-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Re: Waga z tensometrem i SCC-Sg24
Próbujesz pomnożyć 2 różne typy danych: tablicę Waveformów i DBL. LabVIEW na to pozwala, jedyne co to pokaże czerwoną kropkę na terminalu mnożenia mówiącą o tym że LabVIEW automatycznie w tym miejscu wykonało konwersję typów. Kropka nie jest do końca elegancka, ale ja bym się na twoim miejscu nią nie przejmował za bardzo.
- cyjan1
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
VI DAQmx Read jest polimorficzna i posiada też instancję zwracającą tablicę typu Double.
Naciśnij Opis pod ikonką (ten z trójkącikiem) i wybierz Analog->Multiple Channels -> Multiple Samples -> 2D DBL. Przypuszczam, że na takiej tablicy łatwiej będzie Ci operować.Pozdrawiam
Zenek
Zenek
Dzięki wszystkim za odpowiedź, jak na razie wszystko po waszych poradach się udaje ;) więc kolejne pytanie, chciałbym pod te same dane podpiąć miernik wskazówkowy (gauge meter) i oczywiście mam niezgodność typu danych. Próbowałem wyciągnąć te odpowiednie poprzez get_waveform_components ale też się nie udało, pewnie robię coś źle, tylko teraz pytanie gdzie? 

- cyjan1
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Miernik wskazówkowy ma możliwość wyświetlania tylko jednej danej w jednym momencie, dlatego na wejście nie możesz podawać tablicy. Albo zmienisz typ pomiaru na 1 Sample, albo np. wyciągasz średnią z N Sample i wrzucasz na wejście Gauge.
Pozdrawiam
Zenek
Zenek