Waga z tensometrem i SCC-Sg24

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Piotnow
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Post autor: Piotnow »

Witam,
jestem nowym użytkownikiem i chciałbym prosić o pomoc, otóż mam do stworzenia aplikację do pomiaru wagi za pomocą tensometrów. Korzystam z modułu SCC-SG24 zamontowanego z obudowie SC-2350 podłączonej do komputera przez kartę PCI-6220. Niestety karta ta nie obsługuje pełno mostkowych pomiarów dlatego nie mogę bezpośrednio mierzyć ciężaru. Skorzystałem z przykładu "Strain - Continuous Input" i na wykresach widać że amplituda się zmienia ale odwrotnie proporcjonalnie do przyłożonego ciężaru (zmniejsza się wraz z większym ciężarem). Pytanie pojawia się teraz, jak najprościej przeliczyć wskazane wartości na wagę (w kilogramach)? Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie jakiegoś kierunku albo jakąkolwiek inna pomoc.

Z góry dziękuje i pozdrawiam,
PN
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Hmmm... Jeśli układ jest liniowy to mnie się wydaje, że najprościej będzie położyć 1kg na wadze i sprawdzić jaki jest wynik a następnie położyć 2kg i też zapisać wynik... dalej to już tłumaczyć nie trzeba chyba.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Piotnow

Po pierwsze dzięki za odpowiedź, a co do sposobu to ten wydaje się najprostszy ale pojawia się teraz pytanie jak zrobić to w samym programie tzn. chcę żeby ta wartość kilogramowa wyświetlała się na wykresie oraz na mierniku wskazówkowym a w późniejszym etapie jeszcze zapisywała do pliku. Ale w każdym razie ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z LabView nie bardzo wiem jak zrobić to przeliczenie czyli jakaś wartość=1kg inna wartość=2kg. Czy istnieją jakieś tabele do których mogę wprowadzać wartości czy jakoś inaczej?
milten

Post autor: milten »

Najprostsza matematyka, czyli wzór na linię prostą y = a*x b
Masz 2 pomiary:

Kod: Zaznacz cały

1 kg -> 5
2 kg -> 15
Wartości oczywiście czysto przykładowe.

1 kg = a * 5   b
2 kg = a * 15   b
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę dać znaku plusa, a powinien być przed b

Z jednego równania wyciągasz a albo b i podstawiasz do drugiego i masz już obliczone wartości.

a = 0.1 kg
b = 0.5 kg
To jest sposób bez szukania specjalnej funkcji w LabVIEW.
Nie jestem do końca pewien, ale chyba można pomiar ustawić tak, żeby od razu zwracał Ci wartości w kg. Teraz tego nie sprawdzę, bo nie mam LabVIEW przy sobie.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2013 17:03 przez milten, łącznie zmieniany 8 razy.
Obrazek
Piotnow

To jakby też wydaje mi się oczywiste tylko problem mam ponieważ używam bloczków DAQ i tam np. pomiędzy bloczkiem DAQ a wykresem nie mogę sobie po prostu wstawić mnożenia bo mi to tam nie gra (albo nie umiem do porządku tego wstawić ;) bo tam jest ten inny typ sygnału (bordowa linia a nie pomarańczowa). I to z tym na razie nie potrafię sobie poradzić.

Obrazek
may
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Waga z tensometrem i SCC-Sg24

Post autor: may »

Próbujesz pomnożyć 2 różne typy danych: tablicę Waveformów i DBL. LabVIEW na to pozwala, jedyne co to pokaże czerwoną kropkę na terminalu mnożenia mówiącą o tym że LabVIEW automatycznie w tym miejscu wykonało konwersję typów. Kropka nie jest do końca elegancka, ale ja bym się na twoim miejscu nią nie przejmował za bardzo.
wvfmultiply.png
wvfmultiply.png (29.43 KiB) Przejrzano 9616 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
cyjan1
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: cyjan1 »

VI DAQmx Read jest polimorficzna i posiada też instancję zwracającą tablicę typu Double.
DAQmx DBL.png
DAQmx DBL.png (13.64 KiB) Przejrzano 9609 razy
Naciśnij Opis pod ikonką (ten z trójkącikiem) i wybierz Analog->Multiple Channels -> Multiple Samples -> 2D DBL. Przypuszczam, że na takiej tablicy łatwiej będzie Ci operować.
Pozdrawiam
Zenek
Piotnow

Dzięki wszystkim za odpowiedź, jak na razie wszystko po waszych poradach się udaje ;) więc kolejne pytanie, chciałbym pod te same dane podpiąć miernik wskazówkowy (gauge meter) i oczywiście mam niezgodność typu danych. Próbowałem wyciągnąć te odpowiednie poprzez get_waveform_components ale też się nie udało, pewnie robię coś źle, tylko teraz pytanie gdzie? :)
Awatar użytkownika
cyjan1
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: cyjan1 »

Miernik wskazówkowy ma możliwość wyświetlania tylko jednej danej w jednym momencie, dlatego na wejście nie możesz podawać tablicy. Albo zmienisz typ pomiaru na 1 Sample, albo np. wyciągasz średnią z N Sample i wrzucasz na wejście Gauge.
Pozdrawiam
Zenek
ODPOWIEDZ