Witam,
stworzyłem sobie program, który wykrywa kod QR i odczytuje zakodowany ciąg znaków. Chciałbym dorobić do tego timer, który zliczałby w jakim czasie został taki kod wykryty lub odkodowany. Próbowałem samemu coś narzeźbić, lecz efekt nie jest taki jaki oczekiwałem. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę takie coś wykonać lub co też robię źle.
Z góry dzięki.
Zliczanie czasu wykrycia obiektu
- Załączniki
-
- qrsampletime.vi
- (109.25 KiB) Pobrany 458 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Zliczanie czasu wykrycia obiektu
Ja jak włączyłem tego VIja na swoim kompie to oczekiwałem, że w ogóle nie zadziała i tak faktycznie było. Czyli w sumie działa zgodnie z oczekiwaniem?rider pisze: ...lecz efekt nie jest taki jaki oczekiwałem...
Do rzeczy: o co chodzi? Jak ma działać, a jak działa?
Re: Zliczanie czasu wykrycia obiektu
Zakładając, że chcesz otrzymać czas wykonania się środkowej ramki struktury sekwencyjnej, to wygląda to dobrze.
Zakładając, że cały program działa prawidłowo, a tylko nie zlicza Ci czasu wykonania, to można spróbować sprawdzić czy zwraca
prawidłowy czas po odjęciu go, przed tym dodatkowym mnożeniem.
A jeśli nie, to najlepiej (jak mój przedmówca już zaznaczył) mógłbyś bardziej sprecyzować problem
Zakładając, że cały program działa prawidłowo, a tylko nie zlicza Ci czasu wykonania, to można spróbować sprawdzić czy zwraca
prawidłowy czas po odjęciu go, przed tym dodatkowym mnożeniem.
A jeśli nie, to najlepiej (jak mój przedmówca już zaznaczył) mógłbyś bardziej sprecyzować problem
Wstępnie chciałem przedstawić statycznie taki kod przed kamera i zobaczyć w jakim czasie go zczyta od załączenia programu. Nie są to może jakieś wyżyny, ale dopiero stawiam kroki w LabVIEW. Również interesującym rozwiązaniem byłoby przedstawienie czasu od momentu kiedy taki kod QR znajdzie się w obrysie kamery do momentu odczytu, aczkolwiek nie wiem jak się do tego zabrać. Mam nadzieję, że teraz jaśniej się wyraziłem ;)
I program rzeczywiście nie działał, więc już go lekko zmodyfikowałem.
I program rzeczywiście nie działał, więc już go lekko zmodyfikowałem.
Zrób raczej serię pomiarów w pętli FOR: na przykład 100.
Za każdym razem pobierz Timestamp (pełny czas). Sprawdz jakie są różnice między kolejnymi wartościami Timestamp'a, uśrednij.
Za każdym razem pobierz Timestamp (pełny czas). Sprawdz jakie są różnice między kolejnymi wartościami Timestamp'a, uśrednij.