Przesyłanie informacji za pomocą SMS lub wiadomość na pocztę
Mam takie pytanie czy istniej jakaś możliwość przesłania informacji za pomocą SMSa lub maila za pomocą LabView. Ponieważ robię program do rejestracji temperatury w komorze chłodniczej i chcę aby program wysyła np SMSa lub maila z wiadomością, że coś się dzieje bo temperatura zwiększyła się w chłodni. Jeśli istnieje taka możliwość to prosił bym o przykładowy program do wysyłania.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Przesyłanie informacji za pomocą SMS lub wiadomość na pocztę
Co do smsów to potrzebujesz jakiegoś modułu GSM. Takie moduły zwykle komunikują się szeregówką (UART). Nie powiedziałeś nic na temat sprzętu, jakiego używasz (PC? PXI? RIO?).
Co do wysyłania maili - w palecie Data Communication->Protocols jest parę bloczków do SMTP. Poszukaj też na forum, były tematy o wysyłaniu maili (znalazłem szybko, więc też znajdziesz).
Co do wysyłania maili - w palecie Data Communication->Protocols jest parę bloczków do SMTP. Poszukaj też na forum, były tematy o wysyłaniu maili (znalazłem szybko, więc też znajdziesz).
Znalazłem taki program http://zone.ni.com/devzone/cda/epd/p/id/5992
Ale niestety u mnie nie działa przy ostatnim bloczku (SmtpClient send message) wyskakuje mi taki błąd:
Error 1172 occurred at Error calling method System.Net.Mail.SmtpClient.Send, (System.Reflection.TargetInvocationException: Obiekt docelowy wywołania zgłosił wyjątek.
Inner Exception: System.Net.Mail.SmtpException: Wysyłanie poczty nie powiodło się.
Inner Exception: System.FormatException: Znaleziono nieprawidłowy znak w nagłwku wiadomości.)
Wiecie może co ja tam mam zmienić żeby to zadziałało
Ale niestety u mnie nie działa przy ostatnim bloczku (SmtpClient send message) wyskakuje mi taki błąd:
Error 1172 occurred at Error calling method System.Net.Mail.SmtpClient.Send, (System.Reflection.TargetInvocationException: Obiekt docelowy wywołania zgłosił wyjątek.
Inner Exception: System.Net.Mail.SmtpException: Wysyłanie poczty nie powiodło się.
Inner Exception: System.FormatException: Znaleziono nieprawidłowy znak w nagłwku wiadomości.)
Wiecie może co ja tam mam zmienić żeby to zadziałało
To jednak nikt nie wie jak rozwiązać ten błąd powyżej, a macie może jakieś przykładowe działające programy do wysyłania maila.
W wysylaniu maili z LV nie ma nic trudnego, używasz jednego bloczka z Data Communication -> Protocols -> Smtp Email, np: SMTP Email Send Message.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Ważne jest też z jakiego serwera korzystasz, czy wymaga uwierzytelniając, czy ma szyfrowane połączenie, itd.
Możliwe że błąd zgłosił serwer.
Możliwe że błąd zgłosił serwer.
A z jakich mogę skorzystać. Ja jak narazie używałem smtp.gmail.com oraz smtp.o2.pl żadne z tych dwóch nie działa.
Teraz zmieniłem na inny port i już nie pokazuje błędu nieprawidłowego znaku w nagłówku wiadomości. Ale natomiast wyskoczył inny błąd:
Inner Exception: System.Net.Mail.SmtpException: Upłynął limit czasu operacji.)
I nie wiem co mam zrobić żeby wyeliminowując ten błąd.
Inner Exception: System.Net.Mail.SmtpException: Upłynął limit czasu operacji.)
I nie wiem co mam zrobić żeby wyeliminowując ten błąd.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Hmm, czytanie opisów tych wyjątków pomaga? Teraz masz zwykły timeout komunikacji, czyli w ogóle nie łączysz się z serwerem - czyli masz nieprawidłowy port. Wcześniej było lepiej, bo wyglądało na to, że łączysz się z serwerem, ale coś jest nie tak z formatowaniem wiadomości.
Właśnie odpaliłem ten kod z linka, który zamieściłeś i bez żadnego problemu wysłałem sobie maila ze swojego konta gmailowego. Stąd wniosek, że coś źle w tym VIju wpisujesz (nazwę użytkownika? adres?).
Właśnie odpaliłem ten kod z linka, który zamieściłeś i bez żadnego problemu wysłałem sobie maila ze swojego konta gmailowego. Stąd wniosek, że coś źle w tym VIju wpisujesz (nazwę użytkownika? adres?).
ok dzięki postaram się wszystko sprawdzić jeszcze raz może mam coś źle na kompie spróbuje z innym komputerem