Przesyłanie informacji za pomocą SMS lub wiadomość na pocztę

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
blacha22
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: blacha22 »

Mam takie pytanie czy istniej jakaś możliwość przesłania informacji za pomocą SMSa lub maila za pomocą LabView. Ponieważ robię program do rejestracji temperatury w komorze chłodniczej i chcę aby program wysyła np SMSa lub maila z wiadomością, że coś się dzieje bo temperatura zwiększyła się w chłodni. Jeśli istnieje taka możliwość to prosił bym o przykładowy program do wysyłania.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Przesyłanie informacji za pomocą SMS lub wiadomość na pocztę

Post autor: PiDi »

Co do smsów to potrzebujesz jakiegoś modułu GSM. Takie moduły zwykle komunikują się szeregówką (UART). Nie powiedziałeś nic na temat sprzętu, jakiego używasz (PC? PXI? RIO?).
Co do wysyłania maili - w palecie Data Communication->Protocols jest parę bloczków do SMTP. Poszukaj też na forum, były tematy o wysyłaniu maili (znalazłem szybko, więc też znajdziesz).
ObrazekObrazekObrazekObrazek
blacha22

Znalazłem taki program http://zone.ni.com/devzone/cda/epd/p/id/5992
Ale niestety u mnie nie działa przy ostatnim bloczku (SmtpClient send message) wyskakuje mi taki błąd:
Error 1172 occurred at Error calling method System.Net.Mail.SmtpClient.Send, (System.Reflection.TargetInvocationException: Obiekt docelowy wywołania zgłosił wyjątek.
Inner Exception: System.Net.Mail.SmtpException: Wysyłanie poczty nie powiodło się.
Inner Exception: System.FormatException: Znaleziono nieprawidłowy znak w nagłwku wiadomości.)

Wiecie może co ja tam mam zmienić żeby to zadziałało
blacha22

To jednak nikt nie wie jak rozwiązać ten błąd powyżej, a macie może jakieś przykładowe działające programy do wysyłania maila.
Awatar użytkownika
conioo
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: conioo »

W wysylaniu maili z LV nie ma nic trudnego, używasz jednego bloczka z Data Communication -> Protocols -> Smtp Email, np: SMTP Email Send Message.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Ważne jest też z jakiego serwera korzystasz, czy wymaga uwierzytelniając, czy ma szyfrowane połączenie, itd.
Możliwe że błąd zgłosił serwer.
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
blacha22

A z jakich mogę skorzystać. Ja jak narazie używałem smtp.gmail.com oraz smtp.o2.pl żadne z tych dwóch nie działa.
blacha22

Teraz zmieniłem na inny port i już nie pokazuje błędu nieprawidłowego znaku w nagłówku wiadomości. Ale natomiast wyskoczył inny błąd:
Error 1172 occurred at Error calling method System.Net.Mail.SmtpClient.Send, (System.Reflection.TargetInvocationException: Obiekt docelowy wywołania zgłosił wyjątek.
Inner Exception: System.Net.Mail.SmtpException: Upłynął limit czasu operacji.)

I nie wiem co mam zrobić żeby wyeliminowując ten błąd.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Hmm, czytanie opisów tych wyjątków pomaga? Teraz masz zwykły timeout komunikacji, czyli w ogóle nie łączysz się z serwerem - czyli masz nieprawidłowy port. Wcześniej było lepiej, bo wyglądało na to, że łączysz się z serwerem, ale coś jest nie tak z formatowaniem wiadomości.
Właśnie odpaliłem ten kod z linka, który zamieściłeś i bez żadnego problemu wysłałem sobie maila ze swojego konta gmailowego. Stąd wniosek, że coś źle w tym VIju wpisujesz (nazwę użytkownika? adres?).
ObrazekObrazekObrazekObrazek
blacha22

ok dzięki postaram się wszystko sprawdzić jeszcze raz może mam coś źle na kompie spróbuje z innym komputerem
ODPOWIEDZ