Siatka Waveform chart

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
rAs
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Siatka Waveform chart

Post autor: rAs »

Witam,
problem zapewne banalny, ale zdecydowanie utrudniający życie.... Czy istnieje możliwość ustawienia siatki wykresu waveform chart za rysowanymi charakterystykami? Domyślnie, gdy przebieg pokrywa się z linią siatki, po skopiowaniu obrazu za pomocą Copy data, siatka go zasłania.
Clipboard01.jpg
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Siatka Waveform chart

Post autor: PiDi »

Spróbuj najpierw ustawić inne kolory siatki/wykresu/tła. Ja nie umiem tego problemu w tej chwili odtworzyć, mam siatkę za wykresem.. Może to wina późnej pory, więc pokaż VI, który takie coś robi, zamiast obrazka.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
rAs

Problem chyba tkwi w samym sposobie kopiowania grafiki, gdyż w oknie labview przebiegi wyglądają normalnie (nawet po wykonaniu print screena, jak w załączniku). Dopiero po użyciu "Copy data" przebiegi znikają. Nie sądzę, aby to była wina VI, ze względu na to, że próbowałem to z kilkoma o różnych zestawach kolorów, nawet specjalnie stworzonymi do sprawdzenia tego problemu. Dla precyzji dodam, że LV2010.
prtscrn.jpg
chart.vi
(13.63 KiB) Pobrany 213 razy
Załączniki
copydata.jpg
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

Faktycznie jest to "niefajne" ... w 2011 również.
Pomaga jedynie zmiana tła na białe i kolor linii na biały ... co spowoduje ich brak.
Załączniki
wykres.jpg
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Załóżmy, że nie ufamy menu, które nam się ukazują w runtimie, a sami ich nie zdefiniowaliśmy... I zróbmy sobie eksport sami, z efektem lepszym.
Załączniki
chart.vi
LV2010
(10.37 KiB) Pobrany 224 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ksyhu
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Siatka Waveform chart

Post autor: ksyhu »

Jeżeli bardzo Cię to denerwuje to skorzystaj z Waveform Graph - wykres będzie przez siatką. Co prawda trzeba trochę zmienić kod, ale to już jest jakieś rozwiązanie ;)
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.
rAs

@PiDi - to jest jakieś rozwiązanie, ale ale w tym przypadku korzystasz po prostu z innej opcji również dostępnej w menu kontekstowym i zrzut jest moim zdaniem znacznie mniej atrakcyjny wizualnie ;)

@ksyhu - tej opcji muszę przyznać, że nie sprawdzałem, ze względu na to, że byłoby to dla mnie trochę roboty z przerabianiem kodu. Na przyszłość postaram się pamiętać.

Na chwilę obecną, obszedłem ten problem wybierając grubsze linie charakterystyk i przy pokryciu z siatką wciąż je widać :p

Dzięki za wsparcie.
ODPOWIEDZ