Jak podtrzymać zmienną??

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Baterflu
Wersja środowiska: LabVIEW 7.1

Jak podtrzymać zmienną??

Post autor: Baterflu »

Mam problem ponieważ muszę podtrzymać stan zmiennej której nie chce wizualizować. Czy można zrobić w jakiś sposób zmienną która nie będzie miała odpowiednika na front panel?

Dokładniej chcodzi mi o to że gdy nacisne przycisk "ok" to zacznie mi zapisywać tak długo, aż nacisne przycisk "koniec". Wiem, że można użyć przycisku który bedzie sam w sobie podtrzymywał stan ale nie chce takiego.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Jak podtrzymać zmienną??

Post autor: Pitol »

A dlaczego nie możesz skorzystać z wartości przycisków "ok" oraz "koniec"? Napisałeś przecież, że chcesz aby pewne działanie trwało tak długo, jak długo wciśnięty jest przycisk OK, aż do naciśnięcia KONIEC. Wystarczy więc zbudować logikę na podstawie wartości tych dwóch przycisków.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Baterflu

Re: Jak podtrzymać zmienną??

Mają być to przyciski które sie zwolnią, czyli każdy jeden z nich da mi tylko impuls. Ja bym chciał ten impuls podtrzymywać. Da sie to zwykłą logiką?
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Wszystko zależy od tego, jak zbudowana jest Twoja aplikacja. Stan sygnału można podtrzymać np. w rejestrze przesuwnym. Jeśli możesz, zamieść główny VI lub screen. Będzie łatwiej coś doradzić.
ObrazekObrazekObrazek
Baterflu

Puki co nie ma tam elementu do zapisu, chce go dodać równolegle z tymi graphami. Puki co zielona dioda symuluje mi czy bedzie zapisywać. Widać tam, że chciałem zrobić popularny przerzutnik RS ale z jakiegoś powodu nie działa...
Załączniki
block panel.PNG
Baterflu

Dzieki za pomoc, wykorzystanie logiki jest konieczne. Co do jak podtrzymać zmienną? Oczywiście użyć Shift Register, nie zrozumiałem o co Ci chodzi jak mówiłeś "rejestr przesówny". Jeszcze raz dzięki wielkie.
Załączniki
block panel.PNG
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Jak podtrzymać zmienną??

Miałem Ci podobne rozwiązanie przesłać rano, bo teraz nie chce mi się LabVIEW włączać, ale widzę, że sobie poradziłeś sam. Super :)
ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ