Prownania stringow

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
rzemol
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Prownania stringow

Post autor: rzemol »

Witam mam problem taki że chciałbym porownac ze soba stringi czy sa takie same. Problem pojawia sie ze one czytane sa kilka razy. Bloczek read czyta ale po chwili znika i nie wiem w jaki sposob moge go zapisac aby pozniej porownac. Jeszcze tez mam w jakis sposob mozna zrobic aby przycisk po wcisnieciu byl nieaktywny do czasu az sie wcisnie inny przycisk??
Awatar użytkownika
n_dakota
Wersja środowiska: LabVIEW 2018

Re: Prownania stringow

Post autor: n_dakota »

rzemol pisze:Witam mam problem taki że chciałbym porownac ze soba stringi czy sa takie same. Problem pojawia sie ze one czytane sa kilka razy. Bloczek read czyta ale po chwili znika i nie wiem w jaki sposob moge go zapisac aby pozniej porownac.
Można prosić o jakiś fragment kodu?
rzemol pisze:Jeszcze tez mam w jakis sposob mozna zrobic aby przycisk po wcisnieciu byl nieaktywny do czasu az sie wcisnie inny przycisk??
http://labview.pl/viewtopic.php?f=11&t= ... t=0#p17347
rzemol

juz sobie poradzilem uzylem podwojnej case structure. w drugiej mam read buffer ktrory dziala jesli jest niezerowy.
rzemol

Jednak nie dziala jak myslalem. Interesuje mnie tutaj odczytanie 3 razy wartosci i nastepnie porownanie ich czy sa takie same. w jaki sposob moglbym porownac otrzymane stringi?
Załączniki
asd.vi
(35.2 KiB) Pobrany 277 razy
Awatar użytkownika
darkon
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Prownania stringow

Post autor: darkon »

Mógłbyś napisać coś więcej , co dokładnie Ci nie działa ?
Pomogłem?... pochwal mnie :)
rzemol

chce wyciągnąć wartość read buffer 1-3 poza strukture ale aby wartość nie znikła w momencie kiedy case selector jest false. W read buffer trzymana jest oczekiwana wartosc tylko w momencie kiedy case selector jest true
Awatar użytkownika
darkon

Prownania stringow

rozumiem że chodzi Ci o coś takiego , tak ?
Jeśli nie to popraw mnie. Wcześniej wartość nie "znikała", ponieważ nic w przyrodzie nie ginie, tylko nie miałeś jej jak wyciągnąć ze struktury Case.
Teraz zapisujesz gdy True, gdy False string jest pusty.
Załączniki
case.png
case.png (10.12 KiB) Przejrzano 7292 razy
rzemol

taki wariant wlasnie nie dzialal ale udalo mi sie to zrobic wykorzystujac lokalna zmienna
Awatar użytkownika
darkon

Prownania stringow

faktycznie sposób przedstawiony przez mnie 2 posty wyżej jest nieodpowiednie dla Ciebie. Ale zamiast komplikować sobie życie, możesz po prostu zbudować sobie tablice 3 element-ową.Nie potrzebujesz żadnych warunków logicznych do zapisu w swoim programie. Umieszczam załącznik , dla potomnych :D :D :D
Załączniki
for tab.png
for tab.png (3.03 KiB) Przejrzano 7246 razy
ODPOWIEDZ