Problem z przesunięciem fazowym

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Hydro
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Post autor: Hydro »

Witam, tak jak w temacie mam problem z wyznaczeniem przesunięcia fazowego dwóch sygnałów co pozwala mi na późniejsze określenie z którego kierunku przychodzi sygnał. Wiem, że było już dużo na ten temat, ale zgodzicie się, że przy każdym nowym projekcie pojawiają się nowe problemy :-\ Wszystko jest ok póki pracuje na symulowanych sygnałach (mam tylko kłopoty z filtrowaniem sygnału po dodaniu szumów), ale podczas podawania rzeczywistych sygnałów nic nie trzyma się ładu. Przesunięcie fazowe skacze po różnych wartościach tak samo jak kierunek, który mam wyznaczyć. W załączniku jest część z symulowanymi sygnałami. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
Załączniki
Namierzanie - basen (sinusoidy) +.vi
(532.04 KiB) Pobrany 265 razy
Awatar użytkownika
spec.kolombo
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

Post autor: spec.kolombo »

A w jaki sposób odczytujesz sygnał z hydrofonów (z jakiejś karty pomiarowej? karty dźwiękowej? Co z synchronizacją?)?
Prześlij kod który nie działa.

PS. Wysyłając kod na forum, posprzątaj go i dodaj jakieś komentarze, bo chcesz żeby ktoś Ci pomógł, a bałaganem narażasz na stratę czasu na analizę przebiegu makaronu w spaghetti.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2011 11:54 przez spec.kolombo, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Hydro
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Post autor: Hydro »

Dziękuję za odpowiedz i przepraszam za nieścisłości. Sygnały odczytywałem do tej pory za pomocą karty Advantech 1716S, a w najbliższym czasie przejdę na kartę NI cDAQ-9188. Zależy mi na określaniu przesunięcia fazowego w jednakowym momencie dla obydwu sygnałów bo do tej pory po włączeniu programu pojawiały się różne wartości przesunięcia fazowego, czasami niewielkie o kilka stopni, a co jakiś czas wartości całkowicie rożne. W związku z tym określany kierunek zmieniał się podobnie zamiast być stalą wartością. Badania przeprowadzam w małym basenie, w którym za pomocą generatora fal akustycznych nadaje przez głośnik 5 okresów sinusoidy o zadanej częstotliwości. Dodaje program już bardziej uporządkowany. Czekam na odpowiedz i dziękuje. Pozdrawiam

P.S.
1. Załącznik jest już w LabVIEW 8.0
2. Od dziś pracuje na karcie cDAQ-9188 i mam pytanie jakim blokiem mogę pobierać sygnały z czterech kanałów? Przy karcie Advantech miałem wszystko w User Libraries a teraz nie mam pojęcia jak to zrobić.
Załączniki
Namierzanie - karta na wejściu 8.0.vi
(365.78 KiB) Pobrany 254 razy
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011 12:04 przez Hydro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spec.kolombo
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

Post autor: spec.kolombo »

Można prosić wersję LV 2009?
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
ODPOWIEDZ