Problem z przesunięciem fazowym
Witam, tak jak w temacie mam problem z wyznaczeniem przesunięcia fazowego dwóch sygnałów co pozwala mi na późniejsze określenie z którego kierunku przychodzi sygnał. Wiem, że było już dużo na ten temat, ale zgodzicie się, że przy każdym nowym projekcie pojawiają się nowe problemy
Wszystko jest ok póki pracuje na symulowanych sygnałach (mam tylko kłopoty z filtrowaniem sygnału po dodaniu szumów), ale podczas podawania rzeczywistych sygnałów nic nie trzyma się ładu. Przesunięcie fazowe skacze po różnych wartościach tak samo jak kierunek, który mam wyznaczyć. W załączniku jest część z symulowanymi sygnałami. Z góry dziękuje za każdą pomoc.

- Załączniki
-
- Namierzanie - basen (sinusoidy) +.vi
- (532.04 KiB) Pobrany 265 razy
- spec.kolombo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
A w jaki sposób odczytujesz sygnał z hydrofonów (z jakiejś karty pomiarowej? karty dźwiękowej? Co z synchronizacją?)?
Prześlij kod który nie działa.
PS. Wysyłając kod na forum, posprzątaj go i dodaj jakieś komentarze, bo chcesz żeby ktoś Ci pomógł, a bałaganem narażasz na stratę czasu na analizę przebiegu makaronu w spaghetti.
Prześlij kod który nie działa.
PS. Wysyłając kod na forum, posprzątaj go i dodaj jakieś komentarze, bo chcesz żeby ktoś Ci pomógł, a bałaganem narażasz na stratę czasu na analizę przebiegu makaronu w spaghetti.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2011 11:54 przez spec.kolombo, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Spec Kolombo
Dziękuję za odpowiedz i przepraszam za nieścisłości. Sygnały odczytywałem do tej pory za pomocą karty Advantech 1716S, a w najbliższym czasie przejdę na kartę NI cDAQ-9188. Zależy mi na określaniu przesunięcia fazowego w jednakowym momencie dla obydwu sygnałów bo do tej pory po włączeniu programu pojawiały się różne wartości przesunięcia fazowego, czasami niewielkie o kilka stopni, a co jakiś czas wartości całkowicie rożne. W związku z tym określany kierunek zmieniał się podobnie zamiast być stalą wartością. Badania przeprowadzam w małym basenie, w którym za pomocą generatora fal akustycznych nadaje przez głośnik 5 okresów sinusoidy o zadanej częstotliwości. Dodaje program już bardziej uporządkowany. Czekam na odpowiedz i dziękuje. Pozdrawiam
P.S.
1. Załącznik jest już w LabVIEW 8.0
2. Od dziś pracuje na karcie cDAQ-9188 i mam pytanie jakim blokiem mogę pobierać sygnały z czterech kanałów? Przy karcie Advantech miałem wszystko w User Libraries a teraz nie mam pojęcia jak to zrobić.
P.S.
1. Załącznik jest już w LabVIEW 8.0
2. Od dziś pracuje na karcie cDAQ-9188 i mam pytanie jakim blokiem mogę pobierać sygnały z czterech kanałów? Przy karcie Advantech miałem wszystko w User Libraries a teraz nie mam pojęcia jak to zrobić.
- Załączniki
-
- Namierzanie - karta na wejściu 8.0.vi
- (365.78 KiB) Pobrany 255 razy
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011 12:04 przez Hydro, łącznie zmieniany 1 raz.
- spec.kolombo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
Można prosić wersję LV 2009?
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Spec Kolombo