Samoczynne uruchamianie programu

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Peter
Kontakt:

Post autor: Peter »

Witam. Używam środowiska Labview w wersji 2009 i karty pomiarowej NI PCI-6010.Mam problem. Napisałem spory program pomiarowy wykorzystujący wejścia analogowe do pomiarów napięć i prądów oraz wejścia licznikowe do pomiaru prędkości obrotowej z enkoderów. Czy jest możliwość aby aplikacja uruchamiała się sama po dojściu sygnałów do karty pomiarowej(sygnałów z zewnątrz)? I mój drugi problem czy jest w labview blok który umożliwiłby w zakresie od a do b i żeby ustawić ten przedział całkowania?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Co do pierwszego pytania, to musiałbyś mieć program, który monitoruje wejścia karty i podejmuje działanie gdy coś się tam pojawi. Dla ułatwienia dodam że program może być napisany w LabVIEW. Możesz rozwinąć myśl, bo nie rozumiem czemu chcesz tak zrobić?
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Peter
Kontakt:

Re: Samoczynne uruchamianie programu

Odnośnie drugiego pytania znalazłem bloki całkujące. Odnośnie pierwszego pytania chodzi mi o to aby mój program wykonywał zadeklarowane już w nim pomiary nie tylko wtedy, kiedy użytkownik kliknie przycisk run, ale również samoczynnie kiedy sygnały mierzone dojdą do karty pomiarowej. Czy jest może blok w Labview który monitoruje wejścia karty pomiarowej?
bogdani
Administrator
Kontakt:

Funkcjonalność monitorowania wejść można stworzyć lub tak skonfigurować kartę aby reagowała sama i rozpoczynała akwizycję w momencie pojawienia się sygnału o odpowiednim poziomie.
Powyższe działania wymagają jednak stale działającej aplikacji, która te dane odbierze, dlatego również istotne jest, aby napisać aplikację działającą w sposób ciągły.
Moja wypowiedź jest ogólna, ponieważ twoje zapytanie jest mało precyzyjne.
Nawet nie wiem czym dysponujesz, jak szybko chcesz reagować, pod jakim systemem będzie pracowała aplikacji.

Obrazek Obrazek Obrazek
Peter
Kontakt:

Jeżeli chodzi o aplikację działającą w sposób ciągły to ustawię to w asystencie karty pomiarowej jako tryb pracy Continous? Aplikacja będzie pracowała pod systemem windows XP. Chciałbym aby aplikacja startowała w jak najkrótszym czasie po dojściu sygnałów do karty pomiarowej (sygnałów prądowych i napięciowych do wejść analogowych i sygnałów z przetwornika impulsowo-obrotowego Avago HEDS-9140 do wejść licznikowych). Napięcia są z zakresu od 1 do 4.75V.
Peter
Kontakt:

Chciałbym tak skonfigurować kartę aby sama reagowała na pojawiające się sygnały to będzie dla mnie rozwiązanie optymalne.
bogdani
Administrator
Kontakt:

Musisz w programie zrobić pętlę, która zapewni ci ciągłe wykonywanie się kodu wewnątrz pętli.
Jeśli chodzi o kartę (której jeszcze nie ujawniłeś) to proponuję ustawić triger (wyzwalanie akwizycji) na Signal Level dla sygnałów analogowych.
Nie wiem co u ciebie będzie wcześniej, sygnał analogowy czy cyfrowy, bo ciągle nie opisałeś co robisz i na czym, ale najlepiej jest ustawić wyzwalanie na sygnale, który jest pierwszy.

Obrazek Obrazek Obrazek
Peter
Kontakt:

Używam karty NI PCI-6010. Mój program jest podzielony na zakładki. W jednej zakładce mam pomiar prądów i napięć używając wejść analogowych a w drugiej używam wejść cyfrowych.Jeżeli używam jednej zakładki pozostałe są nieaktywne-efekt ten uzyskałem dzięki strukturze Case. Z reguły pierwsze są pomiary z wejść analogowych karty.
bogdani
Administrator
Kontakt:

Jeśli chcesz w sposób ciągły monitorować sygnał wejściowy, to proponuję inną architekturę. Mianowicie, akwizycję sygnałów nalezy umieścić w osobnym wątku (pętli), która będzie się kręciła w kółko odczytując dane, jesli się tylko pojawią.
Nie wiem jaki jest charakter twoich pomiarów, ale myślę że powinno to wyglądać tak: pomiar np. 2000 próbek z częstotliwością 5 kHz z kanałów 0-4, wyzwalanie: gdy na kanale 0 będzie sygnał o wartości co najmniej 0,5 Volta. W tym momencie jak na kanale 0 pojawi się sygnał o wartości co najmniej 0,5 V, to karta zarejestruje po 2000 próbek z pięciu kanałów, wtedy już tylko należy to odczytać i przekazać do wątku, który dane przetwarza / wyświetla. Konfigurację taką można nawet w DAQAssistant zrobić.

Obrazek Obrazek Obrazek
Peter
Kontakt:

Dokładnie o taką konfigurację mi chodziło. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ