Wyswietlanie obrazka w Array???
Witam ponownie,
udalo mi sie stworzyc programik ktory komunikuje sie z baza danych. Posiadam w nim mozliwosc zmiany roku, miesiaca i dnia co widac ponizej. Po wybraniu interesujacych nas danych powstaje 2-D Array w ktorym poszczegolne kolumny to:
data, godzina, jakas informacja tekstowa i ... no wlasnie tu pojawia sie moj problem i prosba o wskazowki jak to rozwiazac.
Poki co w 4 kolumnie wyswietla sie mi nazwa zdjecia, a chcialbym, zeby zamiast tego wyswietlac samo zdjecie. W jaki sposob to realizowac?
udalo mi sie stworzyc programik ktory komunikuje sie z baza danych. Posiadam w nim mozliwosc zmiany roku, miesiaca i dnia co widac ponizej. Po wybraniu interesujacych nas danych powstaje 2-D Array w ktorym poszczegolne kolumny to:
data, godzina, jakas informacja tekstowa i ... no wlasnie tu pojawia sie moj problem i prosba o wskazowki jak to rozwiazac.
Poki co w 4 kolumnie wyswietla sie mi nazwa zdjecia, a chcialbym, zeby zamiast tego wyswietlac samo zdjecie. W jaki sposob to realizowac?
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Wyswietlanie obrazka w Array???
Tablica musi mieć wszystkie elementy takie same, więc może zawierać albo stringi, albo obrazki, ale nie jedno i drugie jednocześnie.Poki co w 4 kolumnie wyswietla sie mi nazwa zdjecia, a chcialbym, zeby zamiast tego wyswietlac samo zdjecie. W jaki sposob to realizowac?
Na potrzeby interfejsu możesz zrobić pionową (1D) tablicę poziomych klastrów zawierających trzy stringi i obrazek (jeden wiersz obecnej tablicy = jeden klaster).
Pozdrawiam
cos mi do konca nie wychodzi.
poki co wyglata to tak: Udalo sie zatem stworzyc 1-D Tablice tak jakw opisie.
Nie wiem jak natomiast odwrocic klastry z pionu w poziom, a nastepnie Tablice z poziomu w pion?
Inna sprawa czy otwieral juz ktos obrazki w Tablicy? mecze sie z tym i juz zaczyna brakowac pomyslow? tzn w klastrze raczej w tym wypadku (o ile tablica to przelknie potem)
poki co wyglata to tak: Udalo sie zatem stworzyc 1-D Tablice tak jakw opisie.
Nie wiem jak natomiast odwrocic klastry z pionu w poziom, a nastepnie Tablice z poziomu w pion?
Inna sprawa czy otwieral juz ktos obrazki w Tablicy? mecze sie z tym i juz zaczyna brakowac pomyslow? tzn w klastrze raczej w tym wypadku (o ile tablica to przelknie potem)
- jogurt_owocowy
Nie wiem jak natomiast odwrocic klastry z pionu w poziom
Wcześniej musisz poziomą tablicę "złożyć" do rozmiaru 1*1.a nastepnie Tablice z poziomu w pion?
Poniżej znajdziesz przykład pokazujący, jak załadować dane do takiej tablicy.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- imaq picture image in the cluster table listbox.zip
- LV 8.6
- (27 KiB) Pobrany 281 razy
- jogurt_owocowy
Zmieniłem załącznik, bo teraz zauważyłem, że Twoje pytanie dotyczy obrazów imakowych.
wielkie dzieki zaraz postaram sie wrzucic to do swojego m-plika i mam nadzieje ze bedzie rownie super dzialac:)
mam jeszcze jeden maly problem. na zalaczonym obrazku widac path'a. nie moge go zamknac backslashem przez co mi sie do katalogo predzej odwoluje. wie ktos moze z czego to wynika?
- jogurt_owocowy
Zamknięcie albo niezamknięcie ścieżki backslashem nic nie zmienia.nie moge go zamknac backslashem przez co mi sie do katalogo predzej odwoluje. wie ktos moze z czego to wynika?
Jesteś pewien, że potrzebujesz funkcji Strip Path? Pytam dlatego, że jeśli dobrze się domyślam dalszego ciągu Twojego diagramu, to próbujesz wczytywać obrazki z katalogu D:\PRACA DYPLOMOWA, a to wygląda podejrzanie.
nie wiem czemu podejrzanie? mozna wyjasnic dokladniej? z tego co zaobserwowalem backslash wplywa na odwolanie. z nim odwola sie do folderu proba, natomiast bez do pracowni dyplomowej, czyli nie wchodzi tak gleboko
- jogurt_owocowy
Podejrzanie, bo obstawiam, że chcesz wczytywać obrazki z katalogu proba, a nie PRACOWNIA DYPLOMOWA.nie wiem czemu podejrzanie? mozna wyjasnic dokladniej?
Poprzednio napisałeś, że nie możesz zakończyć ścieżki backslashem, więc na jakiej podstawie twierdzisz, że z nim odwoła się tu, a bez niego tam?z tego co zaobserwowalem backslash wplywa na odwolanie. z nim odwola sie do folderu proba...
Funkcja Strip Path obcina ostatni element znajdujący się w ścieżce wejściowej. Podajesz na jej wejście D:\PRACOWNIA DYPLOMOWA\proba, więc na wyjściu dostajesz D:\PRACOWNIA DYPLOMOWA. Potem za pomocą Build Path doklejasz do ścieżki nazwę pliku i na końcu dostajesz D:\PRACOWNIA DYPLOMOWA\plik
faktycznie racja. ten moj przypadek byl jak sie przez "list folder" odwolywalem