odliczanie wstecz w pętli
odliczanie wstecz w pętli
Cześć.
Męczę sie już kilka dni w LV 7.1 ze stworzeniem odliczania do tyłu w pętli for loop. Chcę uzyskać coś takiego że: Pętla for zlicza załóżmy od 0 do 100 i w trakcię tego zliczania po nacinieciu T/F w bloczku select pętla od ostatniej naliczonej wartości zliczala do zera i czy da się jakoś "zatrzasnąć"(zapamiętać) wlaśnie tą ostatnią maxymalną wartość pętli?.jak mogę to najprościej uzyskać?
Proszę o jakieś wskazówki.Pozdrawiam
Męczę sie już kilka dni w LV 7.1 ze stworzeniem odliczania do tyłu w pętli for loop. Chcę uzyskać coś takiego że: Pętla for zlicza załóżmy od 0 do 100 i w trakcię tego zliczania po nacinieciu T/F w bloczku select pętla od ostatniej naliczonej wartości zliczala do zera i czy da się jakoś "zatrzasnąć"(zapamiętać) wlaśnie tą ostatnią maxymalną wartość pętli?.jak mogę to najprościej uzyskać?
Proszę o jakieś wskazówki.Pozdrawiam
- bartus
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Re: odliczanie wstecz w pętli
mozesz zawsze korzystac z shift register - co iteracje podmieniac zmienna przechowywana, a jak juz nacisniesz True to ja po prostu przepisywac.
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
5min pomysłów:
Pewnie można to zrobić prościej ... ale to powyżej działa.
Kontrolkę boolean ustaw na Latch (mechanical action)
Pewnie można to zrobić prościej ... ale to powyżej działa.
Kontrolkę boolean ustaw na Latch (mechanical action)
W LabVIEW 7.1 w pętli For zrobić się tego nie da. Potrzebny Ci jest conditional terminal, który zakończy działanie pętli wcześniej, niż było to wstępnie zdefiniowane. W pętli For dostępny jest on chyba dopiero w LabVIEW 8.5. W wersji 7.1 musisz się poratować pętlą While. Przykładowe rozwiązanie podaję poniżej (nie mam możliwości zapisać do wersji 7.1, dlatego daję obrazki ;) ).
Jeśli nic nie naciśniesz, to pętla doliczy do zadanej wartości (na obrazku: 100). Jeśli w trakcie odliczania naciśniesz przycisk (mechanical action: Switch When Pressed) , pętla zacznie odliczać od ostatniej wartości do zera.Re: odliczanie wstecz w pętli
Dzięki wielkie.Tak też przypuszczłem że między innymi SHIFT REGISTER jakos moze rozwiazac sprawę ale mialem nadzieję że da się to jakos na jednym dodatkowym bloczku:)Dzięki za podpowiedzi- to dużo mi pomoże.
Dziękuję i pozdrawiam.
Dziękuję i pozdrawiam.
coolfon - testowałem Twój program ale okazuje się ze po odliczeniu do 100 zaczyna zliczać znowu od O.Sygnał TRUE pojawia się na wyłączniku pętli tylko przez chwilę.Jak będę miał chwile to spróbuję to zmodernizować.
Przeczytałem twój post i nie do końca rozumiem o co Ci właściwie chodzi ? Czyżby o to, że pętla odlicza do tyłu a w momencie włączenia przycisku zaczyna odliczać z powrotem ? Pytanie jakie mi się nasuwa to: Co program ma zrobić jak skończy odliczać i wróci do zera ? Drugie pytanie to co ten program ma robić może w ten sposób zrozumiemy co Autor czyli Ty ma na myśli.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
A czy na pewno zastosowałeś się do wszystkich zaleceń i ustawiłeś odpowiednio działanie przycisku tj.:Sygnał TRUE pojawia się na wyłączniku pętli tylko przez chwilę.
Lewa strona obrazka poniżej pokazuje co coolfon miał na myśli:mechanical action: Switch When Pressed
Pozdrawiam
Autor ma na myśli: ;)
Rufio Potrzebuję tego ogólnie rzecz biorąc do zamodelowania procesu mieszania cieczy w przemyśle LV7.1.Chcę wykonać między innymi wizualizację zbiorników.Chcę tu wykorzystać zliczanie w pętli, jako liczbę iteracji N chcę określić litraż zbiornika. Program ma zliczać od 0 do wartości zadanej, np.100 i się wyłączyć.Jezeli nacisnę tajemniczy pstryczek w czasie tego zliczania to chcę by zliczał od tego momentu N w dół do wartości 0 i się zatrzymał.(pozniej wykonywane będą dalsze bloki: czujki, grzałki, pompy, elektrozawory , mieszadła ale jeszcze tego nie sprecyzowałem
jogurt_owocowy.tego jednak nie testowalem to zmienia postac rzeczy
THX
Rufio Potrzebuję tego ogólnie rzecz biorąc do zamodelowania procesu mieszania cieczy w przemyśle LV7.1.Chcę wykonać między innymi wizualizację zbiorników.Chcę tu wykorzystać zliczanie w pętli, jako liczbę iteracji N chcę określić litraż zbiornika. Program ma zliczać od 0 do wartości zadanej, np.100 i się wyłączyć.Jezeli nacisnę tajemniczy pstryczek w czasie tego zliczania to chcę by zliczał od tego momentu N w dół do wartości 0 i się zatrzymał.(pozniej wykonywane będą dalsze bloki: czujki, grzałki, pompy, elektrozawory , mieszadła ale jeszcze tego nie sprecyzowałem
jogurt_owocowy.tego jednak nie testowalem to zmienia postac rzeczy
THX