Podczas działania programu chcę eksportować dane z tabeli do Excela, który się otworzy aby tam można było te dane modyfikować.
1. Próbuję zrobić to na dwa sposoby i nie wiem który jest lepszy. Pierwsza wersja działa ale jeśli otworzę excela drugi raz coś sie zawiesza. W wersji gdzie robię to przy użyciu Write to Spreadsheetfile nie wiem jak otworzyć Excela. Drugim minusem jest to, że najpierw muszę stworzyć na dysku plik z konkretną nazwą a niekoniecznie jest on potrzebny.
2. Jak wychwycić moment zamknięcia excela tak, aby w tym samym momencie dane przeszły do mojego programu w LabViEW?
Do Excela i z powrotem
Do Excela i z powrotem
- Załączniki
-
- do excela 2.vi
- Plus: latwiejszy zapis i odczyt. Minus: tworze niepotrzebny plik na dysku.
- (38.73 KiB) Pobrany 398 razy
-
- do excela 1.vi
- Plus: nie tworze pliku na dysku. Minus: Po drugim otworzeniu excela gdy program cały czas chodzi nic się nie wyświetla: zawieszka.
- (44.37 KiB) Pobrany 356 razy
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Do Excela i z powrotem
1. Pod Windowsem najprościej możesz otworzyć powstały plik za pomocą System Exec. Podajesz na jego wejście command line string postaci cmd /c "ścieżka do pliku" i Windows otwiera go przez skojarzenie.W wersji gdzie robię to przy użyciu Write to Spreadsheetfile nie wiem jak otworzyć Excela
2. Wśród przykładów dołączonych do LabVIEW (Help -> Find Examples) znajdziesz jeden po tytułem Communicating with External Applications -> ActiveX -> Excel -> ActiveX Event Callback for Excel.vi.Jak wychwycić moment zamknięcia excela
Jest tam zaprezentowana metoda na obsłużenie określonego zdarzenia z Excela.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009 00:02 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety nic sie nie otwiera. Nie mam pojecia gdzie robie blad. Probowalem wpisywac komende na wiele sposobow, myslalem ze gdzies pomijam spacje. Dodaje programik...
- Załączniki
-
- otwieranie isniejacego.vi
- (38.03 KiB) Pobrany 372 razy
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Nie dodawaj znaków <> do ścieżki. Tylko ścieżka w cudzysłowie.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009 00:43 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkie dzieki wszystko gra teraz. Pozdrawiam