Do Excela i z powrotem

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Awatar użytkownika
luke87a
Wersja środowiska: LabVIEW 7.1

Do Excela i z powrotem

Post autor: luke87a »

Podczas działania programu chcę eksportować dane z tabeli do Excela, który się otworzy aby tam można było te dane modyfikować.

1. Próbuję zrobić to na dwa sposoby i nie wiem który jest lepszy. Pierwsza wersja działa ale jeśli otworzę excela drugi raz coś sie zawiesza. W wersji gdzie robię to przy użyciu Write to Spreadsheetfile nie wiem jak otworzyć Excela. Drugim minusem jest to, że najpierw muszę stworzyć na dysku plik z konkretną nazwą a niekoniecznie jest on potrzebny.

2. Jak wychwycić moment zamknięcia excela tak, aby w tym samym momencie dane przeszły do mojego programu w LabViEW?
Załączniki
do excela 2.vi
Plus: latwiejszy zapis i odczyt. Minus: tworze niepotrzebny plik na dysku.
(38.73 KiB) Pobrany 399 razy
do excela 1.vi
Plus: nie tworze pliku na dysku. Minus: Po drugim otworzeniu excela gdy program cały czas chodzi nic się nie wyświetla: zawieszka.
(44.37 KiB) Pobrany 356 razy
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Do Excela i z powrotem

Post autor: jogurt_owocowy »

W wersji gdzie robię to przy użyciu Write to Spreadsheetfile nie wiem jak otworzyć Excela
1. Pod Windowsem najprościej możesz otworzyć powstały plik za pomocą System Exec. Podajesz na jego wejście command line string postaci cmd /c "ścieżka do pliku" i Windows otwiera go przez skojarzenie.
Jak wychwycić moment zamknięcia excela
2. Wśród przykładów dołączonych do LabVIEW (Help -> Find Examples) znajdziesz jeden po tytułem Communicating with External Applications -> ActiveX -> Excel -> ActiveX Event Callback for Excel.vi.
Jest tam zaprezentowana metoda na obsłużenie określonego zdarzenia z Excela.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009 00:02 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
luke87a

Niestety nic sie nie otwiera. Nie mam pojecia gdzie robie blad. Probowalem wpisywac komende na wiele sposobow, myslalem ze gdzies pomijam spacje. Dodaje programik...
Załączniki
otwieranie isniejacego.vi
(38.03 KiB) Pobrany 372 razy
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Nie dodawaj znaków <> do ścieżki. Tylko ścieżka w cudzysłowie.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009 00:43 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
luke87a

Wielkie dzieki wszystko gra teraz. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ