wyświetlanie sygnału na waveform graph
Witam
miałbym prośbę o podpowiedź w sprawie wyświetlania następującej rzeczy: sygnał wraz szumami oscyluje wokół wartości 0,55V po dolnoprzepustowym przefiltrowaniu, sygnał wygląda następująco:
od zera do wartośc 0,55V występuje stromy pik i dalej wartość sygnału oscyluje wokół wartośći 0,55V (0,53-0,57). Problem w tym że mnie interesują te małe oscylacje po piku, a oś Y mam ustawioną na autoscaling więc skala jest nieadekwatna do obserwowanych oscylacji. nie mogę ustalić stałego przedziału na osi Y bo jak średnia wartość sygnału wzrośnie wraz z mierzoną wartością do 0,65 to obraz zniknie z wykresu. Jak więc przerobić sygnał albo obraz z oscyloskopu aby obserwować tylko te małe oscylacje?
Pozdrawiam
miałbym prośbę o podpowiedź w sprawie wyświetlania następującej rzeczy: sygnał wraz szumami oscyluje wokół wartości 0,55V po dolnoprzepustowym przefiltrowaniu, sygnał wygląda następująco:
od zera do wartośc 0,55V występuje stromy pik i dalej wartość sygnału oscyluje wokół wartośći 0,55V (0,53-0,57). Problem w tym że mnie interesują te małe oscylacje po piku, a oś Y mam ustawioną na autoscaling więc skala jest nieadekwatna do obserwowanych oscylacji. nie mogę ustalić stałego przedziału na osi Y bo jak średnia wartość sygnału wzrośnie wraz z mierzoną wartością do 0,65 to obraz zniknie z wykresu. Jak więc przerobić sygnał albo obraz z oscyloskopu aby obserwować tylko te małe oscylacje?
Pozdrawiam
1. Czy na pewno potrzebna jest opcja Autoscale?
2. Może wykorzystać narzędzia wykresu (Visible Items >> Graph Palette) ? jest tam kilka trybów powiększania wykresu pod ikoną lupy.
2. Może wykorzystać narzędzia wykresu (Visible Items >> Graph Palette) ? jest tam kilka trybów powiększania wykresu pod ikoną lupy.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: wyświetlanie sygnału na waveform graph
Odpowiedź byłaby prostsza, gdybyś zamieścił tutaj ten sygnał albo chociaż jakiś rysunek. Postaraj się lepiej sformułować swoje wymagania odnośnie tego, jak ma Twój wykres wyglądać i co na nim tak naprawdę chcesz zobaczyć. Czy ma prezentować cały sygnał, czy tylko fragment, czy...?Jak więc przerobić sygnał albo obraz z oscyloskopu aby obserwować tylko te małe oscylacje?
w załączeniu przesyłam zdjęcia sygnału, jego transformaty, i przefiltrowany filtrem dolnoprzepustowym butterworth (order 3)
obrazki, rzecz dotyczy właśnie tych małch oscylacji, kórych częstotliwość jest uwidoczniona na spektrum
Na jaki próg jaki ustawiony filtr low pass? Jaka częstotliwość próbkowania? Ten skok następuje w którym momencie? Raz czy periodycznie? Jakie informacje Ty chcesz z tego sygnału uzyskać? To jest sygnał oczekiwany? Bo dla mnie to wygląda jak pętla masowa we wzmacniaczu/przetowrniku, sygnał to nałożone na siebie dwie sinusoidy 50Hz zakłócenie i jej harmoniczne 100Hz, 150Hz, 200Hz...
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009 17:52 przez kacperekk, łącznie zmieniany 2 razy.
- jogurt_owocowy
Skok następuje raz i jest to efekt zerowych warunków początkowych filtru.
Jeśli tak, to przed filtracją odejmij od sygnału jego składową stałą. Wtedy nie będziesz miał problemów z początkowym pikiem i możesz spokojnie włączyć Autoscale.rzecz dotyczy właśnie tych małch oscylacji
dzięki, ale w jaki sposób odjąć tą stałą składową od sygnału?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jogurt_owocowy
Zależy w jakiej postaci masz sygnał, ale zawsze jakoś tak, jak na obrazku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
wielkie dzięki, nawet nie wiedziałem jakie to proste, teraz działa jak należy