Witam,
Czy ktoś może mi pomóc ?
Standardowa procedura znajdowania punktu "home" w sposób natychmiastowy powoduje zatrzymanie silnika w tym punkcie.
Czy wie ktoś w jaki sposób można to zrobić w sposób płynny. W moim przypadku pożądana by była oscylacja wokół punktu "home" w celu jego znalezienia.
Opisy w helpie nie pozwalają mi otrzymać takiego rezultatu, bo po otrzymaniu sygnału silnik się zatrzymuje i zaczyna pracować z mniejszą prędkością. A mi zależny żeby tego wstrząsu spowodowanego zatrzymaniem silnika nie było.
Pozdrawiam !
NI Motion - Płynne znalezienie punktu "home"
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Nie znam NI Motion, ale zwykle sterowniki silników mają możliwość ustawienia maksymalnego przyspieszenia.
[edit]
Z tego co na szybko przejrzałem manual, to jest predefiniowany profil prędkości o nazwie S-curve, który właśnie delikatnie rusza i zatrzymuje się.
[edit]
Z tego co na szybko przejrzałem manual, to jest predefiniowany profil prędkości o nazwie S-curve, który właśnie delikatnie rusza i zatrzymuje się.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2008 10:34 przez vugie, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: NI Motion - Płynne znalezienie punktu "home"
Tak tylko że nie działa w przypadku znajdowania punktów referencyjnych(limitów i bazy), stąd pojawiło się to pytanie.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
A jest problemem pobór położeń punków referencyjnych i ruch silnika do nich jak do punktów arbitralnych?
Re: NI Motion - Płynne znalezienie punktu "home"
Niestety nie mam enkodera i nie ma możliwości technicznej go zainstalowania w związku z tym nie ma możliwości odczytania położenia tych punktów.
ale już mam pomysł, zadam ruch mając podgląd na "home" a po znalezieniu wyhamuję powoli silnik i wtedy z bardzo mała prędkością cofnę do tego punktu.
Dzięki "vugie" za zainteresowanie, Pozdrawiam
ale już mam pomysł, zadam ruch mając podgląd na "home" a po znalezieniu wyhamuję powoli silnik i wtedy z bardzo mała prędkością cofnę do tego punktu.
Dzięki "vugie" za zainteresowanie, Pozdrawiam