kopiowanie

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

kopiowanie

Post autor: Gość »

witam,
dlaczego jak probuje skopiowac plik tekstowy za pomoca bloczka "copy" to wyskakuje mi bląd "duplikate patch" a przeciez mam dwie rozne sciezki podane na wejsciu?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: kopiowanie

Post autor: Mikrobi »

A plik docelowy istnieje czy nie?
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Gość

isnieje a nawet jak go nie ma to sam go tworzy
Awatar użytkownika
Mikrobi

A kiedy tworzy ten plik to wyskakuje ten sam błąd?
pozdrawiam
Mikrobi

Gość

tak, jest ten sam, po prostu mam podlaczone dwie rozne sciezki, jedna do pliku pelnego, druga do pustego (ktory isnieje badz nie) i wsykakuje ten sam blad, oczywiscie kopiuje mi zawartosc tylko wyskakuje "duplikate path"
Awatar użytkownika
Mikrobi

bodzio pisze: (ktory isnieje badz nie)
8)
Na Świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma
:idea:
:arrow: "Duplicate path" czyli kod 10 pojawia sie jeśli plik docelowy istnieje.
Pomoc dla funkcji Copy informuje:
target path is the new path, including the new file or directory name, for the file or directory on which you want to operate. If a file already exists at target path, this function returns an error.
Zatem wszystko w porządku.
pozdrawiam
Mikrobi

Gość

czyli co ja mam zrobic aby mi to ladnie skopiowal, przeciez nie ma utworzonego tego pliku do ktorego chce skopiowac, wiec nie powinien wyskakiwac ten blad, a moze ja to zle to rozumiem
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Jeśli plik docelowy nie istnieje, to taki błąd nie ma prawa się pojawić! Jeśli istnieje, to przed skopiowaniem trzeba go zwyczajnie skasować. I tyle.
Awatar użytkownika
Mikrobi

bodzio pisze:czyli co ja mam zrobic aby mi to ladnie skopiowal, przeciez nie ma utworzonego tego pliku do ktorego chce skopiowac, wiec nie powinien wyskakiwac ten blad, a moze ja to zle to rozumiem

:roll:
Podajesz na pewno właściwe ścieżki do właściwych wejść?
pozdrawiam
Mikrobi

Gość

a ten blad mi jednak ciagle wyskakuje przy kopiowaniu nawet jesli nie ma pliku docelowego, (kopiuje mi ten plik, tworzy nowy o danej nazwie no i pokazuje komunikat z bledem ktorego nie powinno byc) moze zle sciezke tworze do tego bloczka ale to z kolei nie powinno mi wogole kopiowac tego pliku. W zalaczniku przedstwiam ta moja struktrke jak to wyglada, zobaczcie co jest zle bo juz wymiekam przy tym, prosta rzecz a tyle klopotu....
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

I w tym pliku który zamieściłeś w załączniku też występuje problem? Pokaż najlepiej cały program, zamiast tego kawałka.
Gość

juz zalaczam z plikiem, no wlasnie teraz dopiero zobaczylem ze w takiej postaci jak wczesniej dalem nie ma bledu ale ja mam do tego w programie petle while i case i tu juz sie to pojawia. ciekawe dlaczego tak jest...?
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Ano jest tak dlatego, że przycisk wyzwalający kopiowanie ma akcję mechaniczną ustawioną na Switch Until Released - jego wartość jest równa TRUE przez cały czas jak jest trzymany wciśnięty. Jego naciśnięcie zawsze chwilę trwa i wnętrze Case'a wykonuje się kilkukrotnie: za pierwszym razem bez błędu, ale za kolejnymi już z nim.
Przede wszystkim należy zmienić akcję mechaniczną przycisku na Latch(na panelu PKM na przycisku -> Mechanical Action...) - teraz już będzie działać ok, a jeszcze lepsza byłaby obsługa przycisku za pomocą struktury Event zamiast Case'a(załącznik).

Pozdrawiam
Gość

dzieki :) ehhh, kurcze teraz juz wszystko jasne, smiga jak trzeba, ze sam na to nie wpadlem :)))) dzieki jeszcze raz za pomoc
pozdrawiam
ODPOWIEDZ