Sterowanie przyrządami z interfejsem GPIB przez sieć Interne

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
thor
Kontakt:

Sterowanie przyrządami z interfejsem GPIB przez sieć Interne

Post autor: thor »

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum to wypadałoby się przywidać
(Dzień dobry) i pozdrowić wszystkich Forumowiczów (pozdrawiam).
A teraz do rzeczy.
Jestem prostym studentem pewnej śląskiej uczelni technicznej. W ramach projektu mam zbudować stanowisko pomiarowe składające się z urządzeń pomiarowych wyposażonych w interfejs GPIB. Główną cechą tego stanowiska ma być możliwość prowadzenia pomiarów poprzez sieć Internet. Do wykorzystania mam następujące urządzenia hp54603B, Agilent 34401A, Agilent 33120A.
A jeszcze główniejszą cechą :) tego stanowiska jest to, że aplikacja która je nadzoruje ma być napisana w LabVIEW.
Niestety z LabVIEW nigdy nie miałem do czynienia dlatego pojawił sie ten post.
A tak chciałbym, żeby stanowisko wyglądało
[img]http://img345.imageshack.us/img345/6672/stan5ut.jpg[/img]
A teraz kilka pytań.
1. Przeglądając forum i zasoby internetu wywnioskowałem, że do
komunikacji przez sieć powinienem wykorzystac albo elementy z
grupy TCP albo z technologii Data Socket (jesli sie myle to poprawcie
prosze). Z czego Waszym zdaniem skorzystać?
2. Drugi problem jaki widze to sama komunikacja z przyrządami.
Czy istnieje coś takiego (gotowe vi) które symulowaloby płytę czołową
urządzenia (bo wydaje mi sie że stworzenie całej obsługi urządzenia to
dosyć trudna sprawa szczególnie dla kogos kto nie miał nigdy do
czynienia z LabVIEW)
3. Jak Waszym zdaniem powinno to wszystko wyglądać tzn.
czy lepiej sterowac przez sieć za pomocą przegladarki (o ile się nie
mylę to jest taka możliwość) czy poprzez normalne vi
4. Zacząłem coś tam dzialac w LabVIEW (wersja 8.0) i zauważyłem, że w
tej wersji istnieje możliwość stworzenia pliku *.exe (czyli
wykonywalnego). Czy jeżeli stworze sobie plik *.exe i odpale go na
komputerze, na którym LabVIEW nie jest zainstalowane to będzie taka
aplikacja działać?
5. Jeżeli wykorzystam w moim projekcie technologie DataSocket to na
którym komputrze (w moim przypadku) muszę uruchomić DataSocket
Server?

To taka pierwsza wstępna seria pytań:) jeżeli komuś bedzie się chciało odpowiadać na pytania laika to z góry dziękuję i pozdrawiam
Obrazek
PMaj

Re: Sterowanie przyrządami z interfejsem GPIB przez sieć I

Post autor: PMaj »

Witam

po pierwsze - przednie zdjęcie !!

co do pytań to bardzo krótko:
1. jedno lub drugie - warto zapoznać się z oboma możliwościami - a do wykonania proponuję - z tych co wymieniasz to data socket
2. trzeba szukać - tzn. jak ktoś zrobił taki panel to jest, jak nie to trzeba samemu i jest to rzeczywiście dużo pracy
3. Ja bym to zrobił przez "normalne vi'e" - nie www - ale tutaj nie podam uzasadnienia
4. tak, o ile zbudujesz dla aplikacji installer - jest taka opcja przy tworzeniu pliku .exe
5. :) - powinieneś oczywiście uruchomić DS server na komputerze, który ma pełnić rolę servera :)

pozdrawiam
pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Sterowanie przyrządami z interfejsem GPIB przez sieć Interne

Post autor: Mikrobi »

Szczerze mówiąc jeśli thora (faktycznie fotka urocza) ma LabVIEW 8.0 proponował bym raczej zmienne współdzielone - SharedVariables zamiast uderzajć w niższy poziom komunikacji :).
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
PMaj

...
rzeczywiście - jeżeli LV 8 to lepiej jest wchodzić w nowe rozwiązania - w sumie po to są ( celowo napisałem ostatnio "z tych co wymieniasz" )
warto jednak zapoznać się z innymi mechanizmami, DataSocket ma pewne zalety.
reasumując - również przychylam się do Shared Variable mimo pewnych ograniczeń - nie skomunikujesz aplikacji ze starszą napisaną w starszym LV
pozdrawiam
Nie jestem leniwy
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Główną cechą tego stanowiska ma być możliwość prowadzenia pomiarów poprzez sieć Internet.
Więc może po prostu wykorzystać Web Publishing Tool?
Programik dokonujący pomiarów jest sobie na kompie podłączonym do mierników. W przeglądarce otwierasz sobie panel tego zdalnego viaja i czujesz się jakbyś sam tam był :D Jeśli taka funkcjonalność tego stanowiska wystarczy, to już odpadnie kupa pracy.
Awatar użytkownika
Mikrobi

Pytanie tylko czy prowadzący nie stwierdzi że to za proste. ;) zatem: menu Tools >> Web Publishing Tool
>> [przycisk] Start Web Serwer >> [przycisk] Preview in Browser
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

A jeśli to nie odpali za pierwszym razem to się nie zrażaj tylko daj znać co się dzieje. Z tego co pamiętam, to trzeba się zaopatrzyć w odpowiedni plug-in do przeglądarki, tylko sposób postępowania różnił się tu w zależności od wersji LV.
Awatar użytkownika
Mikrobi

warto zacząć od podłaczenia się przez www na komputerze który ma taką samą wersję LabVIEW. Warto też skonfigurować komputer z aplikacją (Tools >> Options >> Web Server - trzy zakładki)
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
thor
Kontakt:

Dzień dobry Na początek chciałem wszystkim podziękować za tak szybki odzew. Jeżeli chodzi o sieć to na chwile obecną zostane przy Data Socket (do tej kwesti wroce troche pozniej, o SharedVariables slysze poraz pierwszy naprawde nie mam zielonego pojęcia z czym to sie je, jeżeli posiadacie jakies materiały na ten temat i mozecie zapodac to z gory dzieki, moga byc tez tytuly ksiazek (jakies przyklady programow w labview z opisem tez chetnie przyjme, o bardzo drobrym Helpie w LabVIEE wiem:)). Web servera udalo mi sie uruchomic
(oczywiscie dzieki Panom:)), jak w koncu sie odrobie z sesja tez sproboje sie pobawic i ewentualnie dalej pytac.
Głównym moim problemem na chwile obecna (pomijajac sesje, kobiety i brak kasy:)) jest komunikacja z urzadzeniami. Musze to zrobic do konca czerwca poniewaz na wakacje za chiny ludowe nie daja mi przyrzadow do domu.
Do polaczenia urzadzen z kompem uzywam przejsciowki USB/GPIB Agilenta 82357A. Zainstalowalem wiec na kompie drajwer do tej przejsciowki, nastepnie zainstalowalem drajwer do generatora 33120A + roznego typu programy miedzy innymi do komunikacji z przyrzadem za pomoca SCPI. No i tak: urzadzenie wykryte (adres GPIB o ile sie nie myle 10) na komende SCPI o identyfikacje i inne komendy odpowiada wiec sie juz ucieszylem.
Nastepnie pobralem ze strony NI takie cosik: http://www.megaupload.com/?d=1288XQDM lub
http://sine.ni.com/apps/utf8/niepd_web_ ... 0020E74861 odpaliłem ag33xxx User VI.vi ustawilem odpowiedni adres GPIB no i myslalem, ze bede juz sterowal tym przyrzadem, a tu za pszeproszeniem d... Moje pytania: 1. Czy za pomoca tego vija ktorego umiescilem da sie sterowac tym

urzadzeniem (jezeli ktos znajdzie czas i bedzie sie mu chcialo

przetestowac oczywiscie) 2. Jeżeli tak to czego nie zrobilem lub co zrobilem zle (cos trzeba jeszcze

doinstalowac czy zmienic w samym viju lub subvijach) 3. Wczoraj bawilem sie tez DataSocket i wyskoczyl mi nastepujacy

komunikat przy odpaleniu DataSocket Server

Obrazek czym to moglo byc spowodowane (po wyłączeniu i włączeniu komputera wszystko wrocilo do normy ale chcialbym wiedziec na przyszlosc 4. W jaki sposob zrobic wspominany installer by możliwe bylo stworzenie

pliku *.exe i uruchomienie go na kompie bez labvieew jak zawsze z gory dzieki za wszelka pomoc pozdrawiam
Obrazek
bestia81

Post autor: bestia81 »

no ciekawy problem:) jak uwine sie z sesją to coś pokombinujemy
Awatar użytkownika
thor
Kontakt:

Dzien dobry
Z pytaniem 4. poradzilem sobie tzn zrobilem tego installera, z tym ze cały jego katalog (Volume) zajmuje 67M czy to normalne?
Reszta pytań dalej niestety aktualna:)
pozdrawiam
Obrazek
Gość

Post autor: Gość »

normalne
PMaj

Normale - ale nie musisz chyba budowac KOMPLETNEGO instalera, tzn. mozna niektore opcje odznaczyc i bedzie mniej zajmowal. Mi standardowo instaler miescil sie w granicach 30 - 40 MB.

pozdrawiam

pmaj
Nie jestem leniwy
Awatar użytkownika
thor
Kontakt:

Dzień dobry Stworzyłem sobie dwa proste vije (nad.vi i odb.vi): Obrazek
Obrazek
połączylem dwa kompy, na pierwszym (komp1)uruchomiłem DataSocket Server i nad.vi, a na drugim (komp2) odb.vi W polach adres w obu przypadkach wpisałem adres IP komp1 w polu nazwa wpisałem w obu przypadkach gen
No i oczywiście nie zadziałało:), Panowie & Panie gdzie popełniłem błąd?
o dziwo gdy uruchomiłem oba programy na tym samym komputerze wszystko działało poprawnie (no oprocz tego ze skopalem rodzaj przesłanych danych w odb zrobilem calkowite o double precyzji a mialy byc rzeczywiste - da sie to w jakis sposob zrobic czy nie bardzo) pomozcie prosze za odpowiedzi z gory dziekuje pozdrawiam
P.S zapomniałem dodac, że na komp2 nie ma zainstalowanego LabVIEW i czy DataSocket wymaga odblokowania jakiegos konkretnego portu?
Obrazek
Awatar użytkownika
Mikrobi

pomysł na dziś:
Ustawienia TCP-IP
Tools >> Options >> TCP-IP
pozdrawiam
Mikrobi