system binarny

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

system binarny

Post autor: Gość »

Witam wszystkich,
mam takie pytanie, jak w labview mozna zamienic zwykla liczbe na wartośc zapisana w systemie binarnym. przynam troche sie zdziwilem ze nie ma zadnych bloczkow ktore by to robily. posiadam labview 7.1.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: system binarny

Post autor: jogurt_owocowy »

Boolean -> Number To Boolean Array
Gość

Post autor: Gość »

dzieki:), wczesniej to widzialem tylko ze nie zauwazylem ze wynik jest w postaci tablicy kontrolek ktore okreslaja 0,1. w numeric properties w zakladce format and precision tez jest format binary ale nie wiem czemu jest on nieaktywny tak samo jak hexadecimal...
fraktal
Kontakt:

Post autor: fraktal »

To taki na szybko. Zamienia na liczby binarne i pokazuje na wykresie przebiegi. Co do tego że nie jest aktywne. Ustaw

Representation na UNSIGNED BYTE
i w kolejnym kroku w zakładce
FORMAT I PRECISION wybierz BINARY
[hr]
Pozdrawiam ...
Fraktal ...!
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

w numeric properties w zakladce format and precision tez jest format binary ale nie wiem czemu jest on nieaktywny tak samo jak hexadecimal...
Jest nieaktywny, bo opcja Representation kontrolki jest ustawiona na Double.
Opcje, o których piszesz są dostępne po przestawieniu Representation na INT(U/I 8/16/32 - liczby całkowite). Binarna reprezentacja liczby zmiennoprzecinkowej byłaby trochę bez sensu, no chyba, że ktoś jest jakimś matematycznym geniuszem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ