Witam wszystkich,
mam takie pytanie, jak w labview mozna zamienic zwykla liczbe na wartośc zapisana w systemie binarnym. przynam troche sie zdziwilem ze nie ma zadnych bloczkow ktore by to robily. posiadam labview 7.1.
pozdrawiam
system binarny
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: system binarny
Boolean -> Number To Boolean Array
dzieki:), wczesniej to widzialem tylko ze nie zauwazylem ze wynik jest w postaci tablicy kontrolek ktore okreslaja 0,1. w numeric properties w zakladce format and precision tez jest format binary ale nie wiem czemu jest on nieaktywny tak samo jak hexadecimal...
To taki na szybko. Zamienia na liczby binarne i pokazuje na wykresie przebiegi. Co do tego że nie jest aktywne. Ustaw
Representation na UNSIGNED BYTE
i w kolejnym kroku w zakładce
FORMAT I PRECISION wybierz BINARY
[hr]
Pozdrawiam ...
Representation na UNSIGNED BYTE
i w kolejnym kroku w zakładce
FORMAT I PRECISION wybierz BINARY
[hr]
Pozdrawiam ...
Fraktal ...!
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Jest nieaktywny, bo opcja Representation kontrolki jest ustawiona na Double.w numeric properties w zakladce format and precision tez jest format binary ale nie wiem czemu jest on nieaktywny tak samo jak hexadecimal...
Opcje, o których piszesz są dostępne po przestawieniu Representation na INT(U/I 8/16/32 - liczby całkowite). Binarna reprezentacja liczby zmiennoprzecinkowej byłaby trochę bez sensu, no chyba, że ktoś jest jakimś matematycznym geniuszem.
Pozdrawiam