Miernik wielokanałowy
Miernik wielokanałowy
Mam do wykonania wielokanalowy (max. 8 kanalow) miernik napięcia pobierający dane z karty pomiarowej i mam takie pytanie: jak pozbyć się błędu pomiaru wynikajaącego z opoznienia pomiedzy pomiarami na poszczególnych kanałach. Zaznaczam ze jestem początkujący w tym temacie. Korzystam z Labview 8 i Daqmx. Z góry dzięki za odpowiedź.
Re: Miernik wielokanałowy
1) zastosowac sprzet z probkowaniem wszystkich kanalow jednoczesnie
2) zastosowac 8 przetwornikow Sample&Hold, wyzwolic je w jednym momencie czasu, odczytac sekwencyjnie
3) (nie pozbyc ale zmniejszyc) wyaproksymowac 3 kolejne probki dla kazdego z kanalow i ustalic "programowy" moment czasowy probkowania
4) probkowac kanaly sekwencyjnie z czestotliwoscia znacznie wyzsza od najwyzszej czestotliwosci w widmie mierzonego sygnalu
2) zastosowac 8 przetwornikow Sample&Hold, wyzwolic je w jednym momencie czasu, odczytac sekwencyjnie
3) (nie pozbyc ale zmniejszyc) wyaproksymowac 3 kolejne probki dla kazdego z kanalow i ustalic "programowy" moment czasowy probkowania
4) probkowac kanaly sekwencyjnie z czestotliwoscia znacznie wyzsza od najwyzszej czestotliwosci w widmie mierzonego sygnalu