witajcie,
jak pewno zauważyliście jestem nowy na tym forum jak nowy w Labview. Chciałbym zrobic parę rzeczy tzn;
1. programik ktory potrafiłby sprawdzać stany portu LPT, tzn chciałbym podłączyć do PIN'ów LPT właczniki i sprawdzać co 0,5 sekundy czy jest włączony czy też nie. potrzebuje to do badania stanu pracy obrabiarki czy ktos na niej pracuje czy jest niuzywana.
2. chciałbym podczas wystąpienia sytuacji że przez np 30 sekund nie ma zmiany z 0 (wyłączona) na 1 (włączona) odpalił sie np program rejestrujący obraz i był uruchomiony aż do pojawienia się drugiej jedynki...
3 a moim marzeniem było by podłączyć amperomierz do kompa by monitorować moc pobieraną przez silnik...(przyjmując ze U=const). wiem że mierniki METEX mozna podłączyć do kompa ale sa fest drogie...czy jest jakieś tańsze rozwiązanie?/?
mam nadzieje ze nie jest to zbyt trudne:) z góry dziekuje z pomoc..
Sandak,
p.s. dysponuje też kartą wejśc i wyjśc cyfrowych, może to jakos pomorze???
czytanie stanów na LPT
czytanie stanów na LPT
Wydział technologii Drewna Akademia Rolnicza Poznań III rok
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: czytanie stanów na LPT
Na początek dobrze będzie Ci się zaznajomić z przykładami.
Help -> Find Examples -> zakładka Browse -> Hardware Input and Output -> General. Są tam dwa przykłady dotyczące portu LPT.
Pozdrawiam
Help -> Find Examples -> zakładka Browse -> Hardware Input and Output -> General. Są tam dwa przykłady dotyczące portu LPT.
Pozdrawiam