Witam!
Piszę pracę magisterską na temat analizy obrazu wizyjnego z kamery przemysłowej. Dokładniej wygląda to tak, że kamera widzi kolejne układane warstwy na palecie. Zadaniem całego systemu jest wydanie decyzji czy warstwa jest dobrze ułożona czy nie. Do dyspozycji będę miał obraz wzorcowy.
JAk to rozwiązać najlepiej. Słyszałem że można użyć programu labview do analizy obrazu.
Proszę o pisanie odpowiedzi na maila kblicharski@gmail.com lub na GG 5867919. Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Kb
System wizyjny
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: System wizyjny
Witaj
Nic prostzego. Zainteresuj się pakietem NI IMAQ Vision, który posiada nawet kreatory do rozwiązywania taki problemów.
Ogólnie da się to zrobić w LabVIEW przy połączeniu jeszcze z pakietem do obsługi obrazów to już jest prosta sprawa.
Nie wiem jak wygląda obraz wzorcowy, ale myślę że można porównać obraz z kamery do obrazu wzorcowego albo można dokonywać pomiarów poszczególnych warstw w celu sprawdzenia poprawności ich ułożenia.
bogdani
Nic prostzego. Zainteresuj się pakietem NI IMAQ Vision, który posiada nawet kreatory do rozwiązywania taki problemów.
Ogólnie da się to zrobić w LabVIEW przy połączeniu jeszcze z pakietem do obsługi obrazów to już jest prosta sprawa.
Nie wiem jak wygląda obraz wzorcowy, ale myślę że można porównać obraz z kamery do obrazu wzorcowego albo można dokonywać pomiarów poszczególnych warstw w celu sprawdzenia poprawności ich ułożenia.
bogdani