Od jakiegoś czasu walczę z programem do analizy przebiegów napięciowych.
Pokrótce opisze co ma on robić:
1. umożliwiać analizę przebiegu napięciowego z rejestratora zapisanego w pliku .csv;
2. umożliwić odczytanie takich wartości napięcia jak RMS, Upp, THD, f, Amin, Amax;
3. obliczać współczynniki amplitudy ka i głębokości modulacji amplitudy;
4. obliczać dryft częstotliwościowy w ciągu 60s;
5. analizować kształt napięcia ( określać odchylenie od kształtu sinusoidy zgodnie ze wzorem (15,5+5,5cos2alfa)%;
Jak do tej pory udało mi się napisać część kodu odpowiedzialną za wczytywanie danych z pliku .csv oraz wyodrębnianie z niego poszczególnych informacji: informacji o pliku pomiarowym, danych liczbowych potrzebnych do stworzenia przebiegu w postaci kolumny, oraz wartości częstotliwości próbkowania dt potrzebnej do dalszych obliczeń.
Mam także funkcje które na podstawie dt i czasu dla jakiego ma być przeprowadzana analiza (domyślnie 60s) odlicza ilość próbek potrzebnych do dalszej analizy, żeby nie obrabiać zbędnych danych.
Dalej mam funkcje, która za pomocą bloczków waveform mesurement daje mi wartości napięcia Urms itd.
Całość programu oparłem o state machine.
Mam jednak problem z jej działaniem, ponieważ nie wiem czemu zawiesza się na wczytaniu danych i nie chce przystąpić do obliczania ilości próbek potrzebnych do analizy. Nie wiem gdzie tkwi błąd.
Nie wiem także jak zabrać się za kształt napięcia. Nie mam pomysłu jak określić kąt na którym występuje zniekształcenie i jaką ma amplitudę.
Może mogli byście coś podpowiedzieć i przy okazji zerknąć na poprawność kodu. Projekt ten traktuje jako możliwość dalszej nauki i podnoszenia swoich umiejętności w LabView dlatego nie chce gotowych rozwiązań. I proszę nie przenoście tego tematu do działu "dam prace"