Mam pewien problem przy skomunikowaniu ze sobą aplikacji w LV oraz sterownika PLC firmy Omron, serii NJ (konkretnie NJ1300).
Ogólnie jest to projekt sterowania regulatorem PID zapiętym na sterowniku, a aplikacja w LabView służy do definiowania kilkunastu parametrów i wizualizacji pomiarów z czujnika analogowego wpiętego na PLC.
Na sterowniku otwieram port, do którego łączy się aplikacja w LV i następuje wymiana danych.
Z samym wysyłaniem/odbieraniem danych nie mam problemu - komunikacja pomiędzy urządzeniami działa. W załączonym screenie widoczna jest struktura programu w LV (delikatnie przerobiony przykład z LV), w razie potrzeby mogę wrzucić źródła PC i PLC.
Największym problemem stał się tutaj czas cyklu komunikacji. Mam tutaj na myśli czas pomiędzy wysłaniem danych przez PC, odebraniem ich przez PLC, wysłaniem danych przez PLC i odebraniem ich przez PC.
Tak zdefiniowany

Ramka danych przesyłanych w każdą stronę ma ok 150 bajtów.
Przy wcześniejszym przesyłaniu kilkunastu bajtów czas cyklu był mniejszy i wynosił ok 100ms co i tak wydaje mi się zbyt sporą wartością...
PC nie posiada dedykowanej karty Ethernetowej do komunikacji ze standardem przemysłowym, jest to zwykła karta sieciowa, może tutaj jest problem ??

Myślałem nad przetestowaniem połączenia PC<>PC aby wyeliminować PLC jako źródła tak długich czasów komunikacji ale nie wiem czy ma to sens
Na forum jest sporo tematów o serwerze OPC jednak chciałbym uniknąć tego rozwiązania.
Nie mam już pomysłów na zmniejszenie tego nieszczęsnego czasu komunikacji.
Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem, lub ma pomysł na źródło i ewentualne rozwiązanie tego problemu??
Byłbym bardzo wdzięczny za każdy pomysł