Hej
Bede musial zaprojektowac aplikacje ktora zczytuje pomary 6DOF (gyro i akcelerometr) i wyswietla je na wykresie 3d
Cos w tym stylu: https://www.youtube.com/watch?v=6ijArKE8vKU#t=50s
Znajac zycie pewnie bede musial ten wykres zrobic bardziej interaktywny tzn dodawanie jakichs opisow, dodatkowych obrazkow w jakims miejscu, linkow do innych czesci aplikacji itp.
Czy mial ktos doswiadczenie z robieniem takich aplikacji? Czy 3d ploty w LabVIEW sa na tyle elastyczne żeby na nie dodawac jakieś fruwające przyciski w 3d itp? Czy są może jakieś inne CADowe/Matlabowe albo pythonowe ploty (wymieniam to co mniej wiecej umiałbym użyć), które można zintegrować w LabVIEW?
Okreslanie polozenia robota z pomiarow IMU
- dajpanspokój
- Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Re: Okreslanie polozenia robota z pomiarow IMU
3d ploty w LV są zrobione na bazie 3d picture. Na upartego możesz zrobić własną implementację takiego plotu i będziesz miał pełną funkcjonalność openGL jaką udostępnia wrapper LV.
Co do importu innych kontrolek - nie wiem, nigdy nie sprawdzałem.
Co do importu innych kontrolek - nie wiem, nigdy nie sprawdzałem.
Patrzylem na to samo video dzisiaj
Krótkie pytanko, jaki jest drifft jeżeli chodzi o pozycje? Z tego co czytam to nie nadaje się to do określenia pozycji w 3d w zględem jakiegos punktu bazowego. Jak to wygląda w praktyce jeżell miałeś styczność?
https://www.youtube.com/watch?v=_q_8d0E3tDk

Krótkie pytanko, jaki jest drifft jeżeli chodzi o pozycje? Z tego co czytam to nie nadaje się to do określenia pozycji w 3d w zględem jakiegos punktu bazowego. Jak to wygląda w praktyce jeżell miałeś styczność?
https://www.youtube.com/watch?v=_q_8d0E3tDk
CLS - Certified LabVIEW Student
- dajpanspokój
- Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Hej
Dopiero zaczynam ten project, wiec robie prototyp.
Ten gosc z mojego filmu zakladal, ze po kazdym kroku jego noga sie nie rusza, wiec jezeli nie ma zadnych odczytow przyspieszenia przez jakis okreslony czas, to znaczy ze uklad stoi w miejscu. Spoko, ze moze go skalibrowac po kazdym kroku, ale ten jego projekt dziala tylko wtedy jak jest przyczepiony do jego nogi;D
Niestety u mnie nie bedzie mozna tego zalozyc, bo robot bedzie jechal w rurze najczesciej ze stala predkoscia i dosc rzadko zakrecal (a jezeli bedzie, to bedzie to powolny, dlugi zakret) wiec akcelerometr bedzie raczej totalnie bezuzyteczny i bedziemy musieli liczyc predkosc w jakis inny sposob np. robiac czesto zdjecia i je sklejac, albo predkosc silnika. Niestety nie ma miejsca na enkoder wiec to bedzie dosc interesujacy problem
Dzieki za ten filmik, dosc dobrze odzwierciedla wage problemu. Nie sadzilem ze ten drift tak szybko rosnie do duzego bledu!
Wracajac do mojego pytania, zaczalem sie bawic tymi obrazkami w 3d i pokrywaja 80% tego co chce zrobic wiec chyba bedzie ok
Dopiero zaczynam ten project, wiec robie prototyp.
Ten gosc z mojego filmu zakladal, ze po kazdym kroku jego noga sie nie rusza, wiec jezeli nie ma zadnych odczytow przyspieszenia przez jakis okreslony czas, to znaczy ze uklad stoi w miejscu. Spoko, ze moze go skalibrowac po kazdym kroku, ale ten jego projekt dziala tylko wtedy jak jest przyczepiony do jego nogi;D
Niestety u mnie nie bedzie mozna tego zalozyc, bo robot bedzie jechal w rurze najczesciej ze stala predkoscia i dosc rzadko zakrecal (a jezeli bedzie, to bedzie to powolny, dlugi zakret) wiec akcelerometr bedzie raczej totalnie bezuzyteczny i bedziemy musieli liczyc predkosc w jakis inny sposob np. robiac czesto zdjecia i je sklejac, albo predkosc silnika. Niestety nie ma miejsca na enkoder wiec to bedzie dosc interesujacy problem

Dzieki za ten filmik, dosc dobrze odzwierciedla wage problemu. Nie sadzilem ze ten drift tak szybko rosnie do duzego bledu!
Wracajac do mojego pytania, zaczalem sie bawic tymi obrazkami w 3d i pokrywaja 80% tego co chce zrobic wiec chyba bedzie ok