System akwizycji sygnałów na bazie USB-6008

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

System akwizycji sygnałów na bazie USB-6008

Post autor: Gość »

Urządzenie USB-6008 jest uniwersalnym systemem akwizycji sygnałów posiadającym:8 wejść analogowych – 12 bitowych,2 wyjścia analogowe,12 wejść/wyjść cyfrowych,1 32 bitowy licznik cyfrowy.
Interfejs USB do komputera.
Potrzebuje żeby ktoś pomógł mi zrobić układ elektroniczny (pomiar temperatury) z wykorzystaniem usb 6008
pomocniczy link
http://www.ni.com/pdf/products/us/20043762301101dlr.pdf
Pomożecie?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Re: System akwizycji sygnałów na bazie USB-6008

Post autor: mgawlik »

tow. Gierek : No jak, pomożecie ?
naród: Pomożemy !!

a co, pomozemy. ciekawy temat, chetnie sie tym blizej zainteresuje.
Gość

oooo mglawik to mozesz być pewien ze bede z toba w kontakcie:) przyjacielu:) towarzyszu:)obywatelu:)
Gość

to moze byc skomplikowane 8)
Gość

No to co. Metoda czteroprzewodowa i PT100 ?
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

osobiscie to jestem zwolennikiem czujnikow MEMS a nie metod pomiarowych z czasow towarzysza gierka. z reszta, jesli tempetratury nie trzeba mierzyc z dokladnoscia i ozdzielczoscia 0.05 stopnia a zakres jest rozsadny to pomiar temperatury nie wymaga przeciez szczegolnego myslenia.
Gość

dlatego mowie ze to moze byc zbyt skomplikowane , po co robic takie rzeczy daqiem jak mozna to zwyklym omomierzem
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

no to juz zalezy od tego, co pan piotrus zamierza. mozna uzyc termometru, po co zaraz omomierz ?
Gość

siemanko:) towarzysze:):) niestety pt100 nie moze byc bo jest za duzy;p to ma byc układ elektroniczny z m.in 2 wystwietlaczami LED i LCD:/ transoptor szczelinowy, przetwornik Lcm335:) cos takiego :) pomozecie?
Awatar użytkownika
Ender
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: Ender »

No, to juz wiemy cos wiecej, ale dalej troche za malo szczegolow jak dla mnie, a uklad zapowiada sie ciekawie. Na pierwszy rzut oka martwilbym sie iloscia wyjsc cyfrowych - na sterowanie jednym wyswietlaczem LCD w trybie polowkowym potrzeba 6 lub 7 linii, do tego jeszcze wyswietlacze LED ... Oczywiscie mozna multipleksowac sygnaly, mozna uzyc portu LPT... Ale do dalszych rozwazan przydaloby sie wiecej szczegolow.
Gość

Siemanko towarzysze:):):) mam nowe wieści:):):) urządzenie usb 6008 ma 12 wejsc/wyjsc cyfrowych< patrz wyzej>.W moim schemacie będzie tylko wyświetlacz LCD,który potrzebuje 12 linii ale zeby nie zapchać wszystkich mozliwych wyjść LCD bedzie wykorzystywał 10linii ( 2+4+4).To ma być pomiar temperatury w warunkach domowych czyli do 39 max.Jak będe miał gotowy schemat to podrzuce go tutej:).a Potem mi trza będzie go zaprogramować:( w labview i tu oczekuje pomocy bo z programowaniem to jestem BOGA:/
Pomożecie Towarisz:)
Awatar użytkownika
Ender
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: Ender »

O co chodzi? Dalej czekamy przeciez na obiecany schemat :), wtedy mozna przejsc do konkretow.
Szczerze mowiac, to projekt ten jest podrecznikowy jesli chodzi o wykorzystanie .... mikrokontrolera. No ale czasami taka sztuka dla sztuki tez sie zdarza, a niewatpliwie jest to okazja nauczyc sie podstaw labview.
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
Awatar użytkownika
piotrus_pan1
Kontakt:

Post autor: piotrus_pan1 »

uff :) dzieki Ender bo już myślałem że o mnie zapomnieliście towarzysze:) bądźcie pozdrowieni:)
Możemy z ufnością patrzeć w przyszłość, idziemy bowiem słuszną drogą, posiadamy pewnych przyjaciół i wiernych sojuszników, przewodzi nam nieśmiertelna idea."
bestia81

Post autor: bestia81 »

hej widze ze mamy podobne zadanie tylko ze ja robie na usb9211a i uzywam kondycjonerów ad594
Awatar użytkownika
piotrus_pan1
Kontakt:

Post autor: piotrus_pan1 »

no to współpracować bedziem:) juz prawie mam schemat:)
Możemy z ufnością patrzeć w przyszłość, idziemy bowiem słuszną drogą, posiadamy pewnych przyjaciół i wiernych sojuszników, przewodzi nam nieśmiertelna idea."
ODPOWIEDZ