Czy w labVIEW da się zrobić symulację cienkiej soczewki? Wymyśliłem pewien projekcik którego zwieńczeniem jest właśnie taka symulacja. Bazując na równaniu soczewki (1/f)=(1/x)+(1/y), gdzie: f- ogniskowa soczewki, x-odległość przedmiotu od soczewki, y-odległość obrazu od soczewki.
Miałoby to polegać na tym że użytkownik wczytuje np. zdjęcie, obraz z dysku a następnie wpisuję dane parametry do powyższego równania, użytkownik miałby dowolność ich wpisania. Chciałbym, aby daną wyjściową była odległość obrazu od soczewki, a żeby użytkownik mógł tę odległość zmieniać zauważając zmianę ostrości, poprawę lub pogorszenie na wczytanym zdjęciu. Coś typu zabawa lupą, mam obraz, program obliczył odległość obrazu w której jest on ostry na podstawie parametrów które wpisał użytkownik(ogniskowa, odległość przedmiotu od soczewki). Następnie użytkownik miałby móc wpisać dowolną odległość obrazu od soczewki zauważając zmianę jego ostrości.
Myślałem również o najprostszym równaniu opisującym soczewkowanie grawitacyjne. Tutaj działałoby to inaczej, należałoby wprowadzić grafikę, następnie, można być wprowadzić koło o zmienialnej średnicy, na środku zdjęcia. W zależności od odległości od krawędzi tego koła obraz by się inaczej zakrzywiał, zgodnie z równaniem: α=(4GM)/(bc^2), gdzie G- stałą grawitacyjna, stały parametr niezmienialny, c-prędkość światła, oraz parametry które użytkownik miałby zmieniać to b- odległość od krawędzi koła, M-masa obiektu. Dokładna postać równaniu już nie jest tak ważna jak użyskanie efektu zakrzywiania w zależności od parametru masy i w szczególności odległości od krawędzi koła.
Czy to wgl da się wykonać, jeżeli tak to proszę o rady