Import pliku tekstowego z bazą danych.

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
leszczu
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: leszczu »

Witam,

Zaznaczam na początku, że jestem bardzo początkującym użytkownikiem tego oprogramowania także proszę o wyrozumiałość.
Mam pytanie. Muszę wykonać aplikację która ma działać następująco.:

- Importuję do aplikacji plik .txt który zawiera dane pomiarowe z procesu testu.
- Przy pomocy skanera skanuję kod paskowy płytki elektronicznej która była wcześniej testowana
- Program ma z tej bazy wyszukać stosowny (skanowany w danej chwili) numer i wyświetlić na podstawie danych z pliku .txt z jakim statusem płytka ukończyła test pass/fail
- Po tym, program odznacza w sobie znany sposób, że ów numer został już skanowany, i w przypadku powtórzenia się tego numeru wyświetla stosowny komunikat.
- koniec skanowania, plik txt można usunąć.
Cała operacja powtarza się np. z kilka dni.. czyli import nowego pliku txt.. itd..
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
aaddaas
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: aaddaas »

Cześć!
Czy już coś zacząłeś robić? Wiesz jaką architekturę chcesz zastosować (State Machine, Producer/Consumer etc)?
Obrazek
leszczu

Re: Import pliku tekstowego z bazą danych.

Cześć,

Przyznam się, że nie mam punktu zaczepienia..

pozdrawiam

PS. zapomniałem o jednej rzeczy, tj: w linii gdzie napisałem "Program ma z tej bazy wyszukać stosowny (skanowany w danej chwili) numer i wyświetlić na podstawie danych z pliku .txt z jakim statusem płytka ukończyła test pass/fail" ma być taka sytuacja, że program wyświetla wszystkie statusy dla płytki, bo ta mogła być testowana kilka razy. np FAIL / FAIL/ FAIL/ i po naprawie przeszła test z PASS.
Awatar użytkownika
aaddaas

a przerabiałeś jakieś turtoriale? Polecałbym zacząć od zapoznania się z maszyną stanów, by móc obsługiwać poszczególne wątki. Do tego osobno napisać program czytający pliki, osobno skanujący kod, osobno obsługa kodów, a następnie wrzucić to do maszyny stanów.
Masz to zrobić w ramach studiów/pracy? Jaki masz termin?
Obrazek
leszczu

Witam,

Termin mam do przyszłej środy. To w ramach pracy. Klient żąda ulepszenia procesu, ponieważ zdarza się, że wysyłane są płytki z powtarzającym się kodem kreskowym oraz ze statusem FAIL.
Tak naprawdę to dopiero zaczynam ta przygodę, a klient żąda.. wiem że czasu mało... :(
Awatar użytkownika
aaddaas

A masz może wcześniejszy projekt? Można na nim popracować, a pisanie od początku, gdy się nie jest obeznanym w języku może być karkołomnym zadaniem...
Obrazek
leszczu

No właśnie, że to ma być coś nowego, czego do tej pory nie ma w procesie produkcyjnym. Ma to być akcja poprawiająca, zapobiegająca wysyłaniu niezgodnych płytek do klienta.
Pomyślałem o LabView, ale nie jest to wymóg. Może excel pomoże, nie wiem.. albo inne środowisko..
Koniecznie muszę coś takiego wprowadzić ....
Awatar użytkownika
aaddaas

Ok, to spróbujemy coś zaradzić.
Zacznijmy od spraw technicznych: Jaki masz sprzęt do dyspozycji (a dokładniej czym skanujesz kody i jak odbierasz te dane).
Obsługa pliku txt: jak wygląda wpis, co się w nim znajduje i w jakim formacie.
Czy informacja o skanowaniu tej samej płytki ma być przechowywana w jakimś archiwum, czy też ta informacja jest potrzebna tylko na czas pracy z pojedynczym plikiem txt?
Obrazek
leszczu

Kupiłem zwykły skaner kodów paskowych. Standardowy komp. Informacja nie musi być przechowywana w archiwum. Z chwilą gdy dojdzie do tej czynności importuję plik txt z systemu testowego na to nowe stanowisko. Operator skanuje i po skanowaniu jak wszystko się zgadza - pakuje wyrób. Po zakończonej operacji plik może być przesunięty (może być ręcznie) np. do katalogu "archiwum" na dysku.
W momencie gdy będzie gotowa druga partia płytek- idę do testera, kopiuję znowu ten plik (jest to cały czas jeden i ten sam plik, ale rozmiar jego stale się zwiększa) importuję go do programu i powtarzam operację sprawdzania przez skanowanie. I tak w pętli.
Teoretycznie do każdej partii płytek drukowane są kolejne bar cody z kolejnym numerem seryjnym... ale w praktyce widać coś nie działa skoro znaleźli w logach testowych (plik. txt) zdublowane wpisy.

Mogę przesłać Ci cały plik z logami na @ wraz z opisem.
Awatar użytkownika
aaddaas

Chętnie pomogę.
atrojak20@gmail.com
Jednak potrzebuję wiedzieć jak się skaner komunikuje z komputerem i w jakim formacie dane przesyła, bym mógł te dane przesłać do labview.
Obrazek
pawhan11
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Post autor: pawhan11 »

Odnośnie obsługi skanera to masz kilka opcji:
- Docelowo jak wepniesz skaner do kompa to zadziała on jak klawiatura - cokolwiek zeskanujesz zostanie wpisane w aktywne pole tekstowe. (Spokojnie powinno wystarczyć)
- Skaner może też przesyłac dane po RSie, wtedy masz większą kontrolę co zrobisz z zeskanowanym kodem, ustaw sobie jakis znak konca kodu w skanerze CR lub cos innego.
- Jeżeli masz skaner pod USB to większość producentów daje sterowniki do emulacji portu szeregowego. Wtedy działasz tak jak powyżej.
CLS - Certified LabVIEW Student
leszczu

Witam,
To jest skaner po USB.
leszczu

leszczu pisze:Witam,
To jest skaner po USB.
Dokładnie to skaner z bazą po USB a pomiędzy- bluetooth.
ODPOWIEDZ