- Moim zadaniem jest stworzenie, systemu wizyjnego którego zadaniem będzie rozpoznawanie przeszkód aby robot mobilny mógł omijać wszystkie przeszkody i tak ustalać trasę aby nie było żadnych kolizji. Wszystko ma się dziać na ŻYWO, nigdy nie wiadomo co sie pojawi za rogiem.
- Dodatkowym lecz nie wymaganym atutem jest tworzenie mapy przestrzeni w okół robota tak ze operator po zakończeniu pracy będzie mógł zobaczyć w których miejscach robot wykrył przeszkody.
- Robot mobilny jest/będzie oparty o układ Arduino z WiFi ( prawdopodobnie Arduino Yun) wiec bezpośrednie streamowanie obrazu z kamerki przez arduino do laptopa odpada ;/
A teraz moje pytania:
Czy są jakieś problemy z podłączeniem kamerki WiFi ( bezprzewodowej) z LabVIEW VISION i jednoczesnym podłączeniem LabView z Arduino ( na komputerze operatora będą zainstalowane dwie karty WiFI na USB) ?
Jak wygląda współpraca VISION z LabVIEW w czasie rzeczywistym, chodzi o to by VISION interpretowało obraz a LabVIEW wysyłało sygnały sterujące do Arduino.
Co mi będzie potrzebne do zrealizowania tego projektu ,jaka kamerka( tylko żeby nie była zbyt kosztowna ;/ ) ,jakie oprogramowanie ??
Jeśli projekt będzie w granicach moich mozliwości ( czyt. Czas i kasa) stworze temat gdzie bede opisywać moje postępy

Pozdrawiam: Martin