Cześć,
wie ktoś z was jak zrobić program na konwersje temperatury na volty? potrzebuje do zmiany odczytanych wartości z karty DAQ 6008.
Konwersja temperatury na Volty
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witaj
Chcesz przekonwertować temperaturę na napięcie, czy te mierzone napięcie na wartość temperatury?
Chcesz przekonwertować temperaturę na napięcie, czy te mierzone napięcie na wartość temperatury?
Re: Konwersja temperatury na Volty
chcę przekonwertować temperaturę na napięcie. W programie mam zadawać temperaturę na kartę pomiarową.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2014
OK, powoli. Masz zadawać temperaturę. Z racji tego że 6008 jest średnim grzejnikiem, wnioskuję że za jego pomocą masz sterować jakimś innym urządzeniem. Jakim?
za pomocą karty łączę się z SIMATIC S7-1200 to ma być symulacja pracy termowiatraka inaczej mówiąc nagrzewnicy powietrznej.
Czyli zamknieta petla regulacji. np. regulacja dwustanowa załącz/wyłącz nagrzewnicę w zależności od uchybu (t.zadana-t.zmierzona z czujnika), albo ciągła z regulatorem P - regulacja mocy grzałki od uchybu np. wyjście z karty 0-10V, nagrzewnica 1kW - wtedy 5V -> 0,5kW, 10V -> 1 kW i sterowanie w zamkniętej pętli regulacji. Jako obiekt przyjmij pomieszczenie czyli inercję 1 rzędu ze stałą czasową np. 1 minuta.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

chodziło tylko o to, żeby zadana temperaturę podzielić przez 20 xD i wczytać do karty. OT cała filozofia
Dałam radę!