Czołem,
Jetem kolejnym studentem, rozpoczynającym swoją zabawę z LabView, w wersji 2010. Moim zadaniem jest stworzenie programu, który śledziłby położenie plamki lasera przy pomocy kamerki internetowej. W tym celu konwertuję obraz do postaci binarnej, ale w sumie mniejsza o to. Mam parę pytań związanych z wyświetlaniem obrazu w aplikacji.
Po pierwsze, chciałbym aby aplikacja wyświetlała obraz sprzed obróbki (kolorowy), a wszelkie działania wykonywała w tle, lecz jakoś nie jestem w stanie tego zrobić. Zawsze wyświetla mi się obraz binarny lub żaden.
Poza tym, chciałbym aby ta plamka lasera została w jakiś sposób oznaczona na obrazie. Chociażby przez kółko lub prosty krzyżyk. Niestety również nie wiem, jak tego dokonać. Widzę co prawda opcję dodawania obrazów, lecz nie mam pojęcia, jak stworzyć w odpowiedni sposób to oznaczenie, żeby je później nałożyć na obraz z kamery.
Ostatnia sprawa - jak w kodzie programu ustawić vision mode? Znalazłem jakiś przykład, gdzie można to zmieniać na bieżąco, ale mnie interesowałoby raczej ustalenie tego na stałe.
W załączniku przesyłam to, co udało mi się wyrzeźbić do tej pory. Nie jest to szczyt wyrafinowania i nie jest skończony jeszcze - cały czas nad tym pracuję.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Marcin
Parę pytań o zabawę z wizją
- Załączniki
-
- chyba dobre.vi
- (94.55 KiB) Pobrany 617 razy
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Parę pytań o zabawę z wizją
Nie musi być "szczytem wyrafinowania"...ale fajnie jak jest posprzątany (troszkę bardziej niż Twój
)
Jeżeli chcesz wyświetlić obraz kolorowy, to stwórz sobie jego kopię. Potrzebujesz po prostu więcej niż jednego IMAQ create (pamiętaj o zamykaniu referencji przy wyjściu - imaq dispose)
Poniżej obrazek przedstawiający ideę.
Oznaczanie na obrazie, to korzystanie z palety Vision Utilities/Overlay - przetestuj.

Jeżeli chcesz wyświetlić obraz kolorowy, to stwórz sobie jego kopię. Potrzebujesz po prostu więcej niż jednego IMAQ create (pamiętaj o zamykaniu referencji przy wyjściu - imaq dispose)
Poniżej obrazek przedstawiający ideę.
Oznaczanie na obrazie, to korzystanie z palety Vision Utilities/Overlay - przetestuj.
Co dokładnie chcesz osiągnąć?Marcin K. pisze: Ostatnia sprawa - jak w kodzie programu ustawić vision mode? Znalazłem jakiś przykład, gdzie można to zmieniać na bieżąco, ale mnie interesowałoby raczej ustalenie tego na stałe.
Czołem,
Dzięki za odpowiedź, na pewno przetestuję. Co do bałaganu - mnie tam chaos nie przeszkadza ;)
Dzięki za odpowiedź, na pewno przetestuję. Co do bałaganu - mnie tam chaos nie przeszkadza ;)
Chciałem na sztywno ustalić rozdzielczość obrazu pobieranego z kamerki, żeby nie przestawiać tego co raz przy włączaniu programu. Mam kamerkę o dość wysokiej rozdzielczości i zmniejszenie jej powinno chyba przyspieszyć działanie programu.smiga pisze:Co dokładnie chcesz osiągnąć?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013 21:03 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
- smiga
- Administrator
Ustaw rozdzielczość na sztywno w MAX'ie - będzie najprościej.
Teraz już działa elegancko wszystko 
Jeszcze mam takie pytanie, jak mógłbym zrobić, aby program rysował mi na koniec trajektorię po jakiej poruszał się laser?

Jeszcze mam takie pytanie, jak mógłbym zrobić, aby program rysował mi na koniec trajektorię po jakiej poruszał się laser?
- smiga
- Administrator
Pewnie na wiele sposobów.
Np. zbierasz współrzędne lasera z każdej klatki do tablicy 2D, a na koniec wyświetlasz je na jakimś wykresie lub na obrazie. Możesz wykreślić wszystkie na raz, albo w pętli update'ować wykres/obraz, dzięki czemu będziesz miał animację ruchu.
Np. zbierasz współrzędne lasera z każdej klatki do tablicy 2D, a na koniec wyświetlasz je na jakimś wykresie lub na obrazie. Możesz wykreślić wszystkie na raz, albo w pętli update'ować wykres/obraz, dzięki czemu będziesz miał animację ruchu.
- smiga
- Administrator
Co dokładnie masz na myśli, czyli co chcesz osiągnąć?
Pokaż ten przykład.
Pokaż ten przykład.