zapis

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Trunks

zapis

Post autor: Trunks »

Witam Serdecznie

Mam LabView 7.1 i chcialbym zapisac dane typu string wykorzystujac bloczek "LabVIEW-Messdaten in Datei schreiben" (mam niemiecka wersje Labview,dla jasnosc o ktory bloczek chodzi zamieczczam zalacznik), czy wie ktos moze w jaki sposob mozna to zrobic?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: zapis

Post autor: jogurt_owocowy »

A co konkretnie jest w tym stringu?
Trunks

Witam

Chcialbym zapisac date i wyraz, wyglada to mnie wiecej tak:

24.11.2005 12:55:41 aaaaa

Z daty moge ewentualnie zrezygnowac, ale zalezalo by mi bardzo na cogu znakow za data (aaaaa)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Witam 1. czy 'aaaaaa' to na pewno string czy dane liczbowe? 2. jeśli string, to taki zapis do pliku nie wymaga Express'a 'Write LabVIEW Measurement File' i można wykorzystać ten sposób
Obrazek
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Trunks

Witam

Zgadza sie, mozan to zrobic w ten sposob, ale w "LabVIEW-Messdaten in Datei schreiben" jest pare przydatnych funkcji, ktore chialbym wykorzystac, np. mozliwosc ustawienia kiedy ma sie zaczync zapis danych w nowym pliku itp (chodzi o interwal czasowy), w sposobie ktory podales jest to juz bardziej skomplikowane (o ile w ogole mozliwe)

P.S: aaaa to na pewno string,
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

String nie jest wartością dynamiczną a Write LMF akceptuje dynamiczny typ danych. Jeśli chcesz stosować taki zapis jaki przedstawiłeś to stosowanie "LabVIEW-Messdaten in Datei schreiben" to chodzenie z armatą na komary.

Zapis warunkowy (zmiana pliku jeśli zajdzie określone zdarzenie) nie jest pomysłem niewykonalnym w LabVIEW :D

Zapisując czas, wartość pomiarową i komentarz mógłbyś korzystać z wejścia Comment, ale wtedy trzeba:
- na wejście Signals podać wartość liczbową (stworzony zostanie element do konwersji na dynamiczny typ danych dla plików LMF) lub sygnał
- w komentarzu wpisać 'aaaaaa'.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Trunks

Dzieki
ODPOWIEDZ