Witam Serdecznie
Mam LabView 7.1 i chcialbym zapisac dane typu string wykorzystujac bloczek "LabVIEW-Messdaten in Datei schreiben" (mam niemiecka wersje Labview,dla jasnosc o ktory bloczek chodzi zamieczczam zalacznik), czy wie ktos moze w jaki sposob mozna to zrobic?
Pozdrawiam
zapis
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: zapis
A co konkretnie jest w tym stringu?
Witam 1. czy 'aaaaaa' to na pewno string czy dane liczbowe? 2. jeśli string, to taki zapis do pliku nie wymaga Express'a 'Write LabVIEW Measurement File' i można wykorzystać ten sposób

Witam
Zgadza sie, mozan to zrobic w ten sposob, ale w "LabVIEW-Messdaten in Datei schreiben" jest pare przydatnych funkcji, ktore chialbym wykorzystac, np. mozliwosc ustawienia kiedy ma sie zaczync zapis danych w nowym pliku itp (chodzi o interwal czasowy), w sposobie ktory podales jest to juz bardziej skomplikowane (o ile w ogole mozliwe)
P.S: aaaa to na pewno string,
Pozdrawiam
Zgadza sie, mozan to zrobic w ten sposob, ale w "LabVIEW-Messdaten in Datei schreiben" jest pare przydatnych funkcji, ktore chialbym wykorzystac, np. mozliwosc ustawienia kiedy ma sie zaczync zapis danych w nowym pliku itp (chodzi o interwal czasowy), w sposobie ktory podales jest to juz bardziej skomplikowane (o ile w ogole mozliwe)
P.S: aaaa to na pewno string,
Pozdrawiam
String nie jest wartością dynamiczną a Write LMF akceptuje dynamiczny typ danych. Jeśli chcesz stosować taki zapis jaki przedstawiłeś to stosowanie "LabVIEW-Messdaten in Datei schreiben" to chodzenie z armatą na komary.
Zapis warunkowy (zmiana pliku jeśli zajdzie określone zdarzenie) nie jest pomysłem niewykonalnym w LabVIEW
Zapisując czas, wartość pomiarową i komentarz mógłbyś korzystać z wejścia Comment, ale wtedy trzeba:
- na wejście Signals podać wartość liczbową (stworzony zostanie element do konwersji na dynamiczny typ danych dla plików LMF) lub sygnał
- w komentarzu wpisać 'aaaaaa'.
Zapis warunkowy (zmiana pliku jeśli zajdzie określone zdarzenie) nie jest pomysłem niewykonalnym w LabVIEW

Zapisując czas, wartość pomiarową i komentarz mógłbyś korzystać z wejścia Comment, ale wtedy trzeba:
- na wejście Signals podać wartość liczbową (stworzony zostanie element do konwersji na dynamiczny typ danych dla plików LMF) lub sygnał
- w komentarzu wpisać 'aaaaaa'.