Sterownik USB
Sterownik USB
Witam. To mój pierwszy wątek na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem ze sterownikiem kontrolera ciśnienia firmy GDS Instruments. Sterownik (dll) oparty jest na kontrolce ActivX, dlatego też w LV użyłem invoke node która odwołuje się do odpowiedniej metody (select device). Metoda ta otwiera okienko sterownika w którym mogę wybrać z listy odpowiednie urządzenie (zał. 1), niestety równocześnie z otwarciem okienka wyboru urządzenia invoke node wysyła dalej puste dane nie informujące jakie urządzenie zostało wybrane (zał.2). Jestem nowym użytkownikiem LV i nie mogę sobie z tym problemem poradzić. Z góry dziękuje za pomoc.
Sterownik USB
Jaki interfejs obsługuje to urządzenie? RS232?
Re: Sterownik USB
Ciężko odpowiedzieć na w/w pytanie, ale znalazłem na stronie producenta trochę informacji na temat sterowania: http://www.gdsinstrumentspp.com/SUPPORT ... rivers.pdf
- cyjan1
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Witam,
wg dokumentacji którą linkowałeś, cała komunikacja z urządzeniem zamknięta jest w dll. Myślę, że można spróbować wzorować na przykładzie opartym na VBA pod Excela.
Najpierw tworzony ma być obiekt:
Kliknij prawym przyciskiem myszy na kontrolce GDS_STDDPCv2._GDSControllerVB i wybierz Select ActiveX Class->Browse... Dla biblioteki GDS_StdDpcv2 powinna być dostępna klasa CEntryPoint. Dla tej klasy spróbuj wykonać funkcję DISPLAY (albo SelectDevice):
Jeśli masz kłopoty z samym LabVIEW, spróbuj, wzorując się na dokumentacji, zrobić to samo w VBA, albo w innym bliższym Ci języku. Jak w ten sposób się powiedzie, może łatwiej będzie odpalić komunikację pod LabVIEW.
wg dokumentacji którą linkowałeś, cała komunikacja z urządzeniem zamknięta jest w dll. Myślę, że można spróbować wzorować na przykładzie opartym na VBA pod Excela.
Najpierw tworzony ma być obiekt:
Kod: Zaznacz cały
Private Controller As Object
Set Controller = CreateObject("GDS_StdDpcv2.CEntryPoint")
Kod: Zaznacz cały
Dim GDSenum%
Dim GDSetext$
Controller.DISPLAY GDSenum, GDSetext, 1
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
Dzięki za odpowiedź. Napisałem na podstawie dokumentacji skrypt w VBA który działa, po wykonaniu funkcji DISPLAY wyświetla się okienko (zał.1). Mogę w nim wybrać odpowiednie urządzenie (zał.1 z pierwszego postu). Wykonanie funkcji DISPLAY w LV powoduje powstanie błędu (zał.2, 2a), niestety błąd nie jest opisany w dokumentacji LV.